Jednak każdy, kto lubi kotlety czy parówki, bez trudu obali te argumenty. Mimo to warto przyjrzeć się problemowi z bliska zwłaszcza, że co raz więcej naukowców zapewnia, że zdrowa, zbilansowana dieta przynosi wymierne korzyści ekologiczne.
Oto negatywne skutki diety obfitującej w mięso:
Przede wszystkim przy produkcji żywności mięsnej emituje się duże ilości dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych. Poza tym szkodzimy rzekom i oceanom, ze względu na znajdujące się w mięsach azotany. To wszystko powoduje duże zanieczyszczenia, nie wspominając już o tym, że jedzenie zbyt wielu tłustych mięs wpływa negatywnie na nasz ogólny stan zdrowia.
Jeżeli zatem chcemy żyć długo i zdrowo w czystym środowisku, powinniśmy ograniczać spożywanie mięs na rzecz produktów roślinnych.
Oto negatywne skutki diety obfitującej w mięso:
Przede wszystkim przy produkcji żywności mięsnej emituje się duże ilości dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych. Poza tym szkodzimy rzekom i oceanom, ze względu na znajdujące się w mięsach azotany. To wszystko powoduje duże zanieczyszczenia, nie wspominając już o tym, że jedzenie zbyt wielu tłustych mięs wpływa negatywnie na nasz ogólny stan zdrowia.
Jeżeli zatem chcemy żyć długo i zdrowo w czystym środowisku, powinniśmy ograniczać spożywanie mięs na rzecz produktów roślinnych.