Przepisy na zupy z pomidorów

Czy wiesz, jak wiele właściwości ma pomidor? Kiedyś uważano go za roślinę trująca, a dziś są jednym z najważniejszych warzyw w polskiej kuchni. Latem chętnie zajadamy się pachnącymi pomidorami. Zobacz nasze przepisy na pyszną pomidorówkę!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Przepisy na zupy z pomidorów
fot. Fotolia
Pomidor pojawił się w Europie dzięki morskim podróżom Krzysztofa Kolumba w 1492 roku. Ojczyzną pomidora jest Ameryka Południowa bądź Środkowa. Pomidor wykorzystywany bywa pod wieloma różnymi postaciami. Popularne jest spożywanie go w stanie surowym (na przykład z cebulką lub szczypiorkiem). Pomidory są również składnikami zup, sałatek czy potraw z ryżu. Z pomidorów wytwarza się również koncentraty, soki i przeciery.

Najlepsze są pomidory prosto z krzaka, dlatego, jeśli to możliwe, powinniśmy uprawiać je w przydomowym ogródku. Mamy wtedy pewność, że są bez żadnych szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Pomidor ma bardzo soczyste owoce. Najlepiej uprawiać go na glebach bogatych w próchnicę, które są osłonięte od wiatru i dobrze nasłonecznione.

Ciekawostka: kiedyś, dawno temu, pomidora uważano za roślinę trującą! Uprawiany w ogrodach odgrywał rolę tylko dekoracyjną. Z czasem przekonano się, że nie dość, że nie jest trujący, to jeszcze wspaniale smakuje!

pomidory
Zdjęcie: Fotolia

Właściwości lecznicze pomidorów

Pomidory znajdują się na liście jednych z najzdrowszych warzyw. Zawarte w nich witaminy i minerały bardzo dobrze wpływają na organizm człowieka.

Po pierwsze: witamina C - pomidory zawierają jej w sobie tyle, że wzmacniają odporność naszego organizmu. Dzięki antyutleniaczom opóźnione są procesy szybkiego starzenia. Zatem, chcesz zachować swoją młodość na dłużej? Jedz pomidory. Na szczęście są smaczne i chyba mało kto ich nie lubi.  Pomidory są niskokaloryczne, jeżeli  jesteś na diecie, nie ma obawy, ich spożywanie nie spowoduje raptownego przybrania na wadze. W 100 gramach pomidora znajduje się około 15 kalorii. Przyznacie, że to naprawdę mało.

Pomidory przyspieszają gojenie ran. To kolejny powód, dla którego wszyscy powinni jeść te warzywa. Co więcej, w pomidorach zawarta jest witamina E (25% zapotrzebowania człowieka na tę witaminę znajduje się właśnie w pomidorze). Beta karoten z kolei neutralizuje szkodliwe działania wolnych rodników na nasz organizm (wolne rodniki są właśnie odpowiedzialne za proces starzenia się naszej skóry).

Pomidory zawierają także w sobie wiele witamin. Dzięki witaminom P, KK oraz z grupy B polepsza się nasz metabolizm. Co więcej, nasze układy: krwionośny oraz nerwowy pracują zdecydowanie lepiej, witaminy te regulują ich prawidłowe funkcjonowanie.

pomidory
Zdjęcie: Fotolia

W pomidorach znajduje się także żelazo, wapń, magnez (wzmacniają nasze kości)n oraz brom i miedź. Dzięki potasowi, który również zawarty jest w tym warzywie, obniża się nasze ciśnienie krwi (działa moczopędnie).

Składnikiem pomidorów jest przeciwutleniacz likopen (nadaje on pomidorom czerwony kolor, jest naturalnym barwnikiem). Zapobiega on zawałowi serca oraz miażdżycy. W tym warzywie znajduje się dużo kwasu foliowego, zatem powinny spożywać go kobiety, które są w ciąży.

Zawarty w pomidorach błonnik wspomaga pracę naszego układu pokarmowego i tym samym ułatwia trawienie. Bardzo ważną właściwością pomidorów jest to, że działają one antynowotworowo.  Regularne spożywanie pomidorów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy oraz raka prostaty.

Niestety, nie wszyscy mogą jeść pomidory. Osoby, które cierpią na refluks oraz zgagę niestety nie mogą spożywać tego warzywa. Także Ci, którzy mają dnę moczanową i alergicy muszą sobie odmówić pomidora.

Poznaj nasze przepisy na pyszne zupy pomidorowe!

Xooxoo poleca przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorowych. Autorka przepisu zapewnia, że zupa jest bardzo smaczna i zje ją każdy niejadek. Kusi delikatnym smakiem i aromatem.

Gorąca i sycąca zupa krem z pieczonych pomidorów jest pomysłem zufikowo. Gęsta i sycąca, naprawdę pyszna. Można dodać do niej paprykę i kaszę jaglaną. Skusisz się?

             

Bernadetta przygotowała z kolei pikantny krem z pomidorów. To dla tych, którzy lubią ostre dania. Polecamy spróbować.

Kto z nas nie lubi pomidorówki? Inny przepis na tę zupę podaje margolata. To zupa ugotowana na rosole. Wygląda bardzo smacznie i na pewno tak samo smakuje.

Masz ochotę na wiosenną sałatkę z pomidorów? >>>