Mam koleżankę wegetariankę, która przyszła z diety mięsnej na wegetariańskiej i przytyła.
Zrzucanie tego, to ciążka praca. Bardzo szybko można doprowadzić do tego, żeby w organizmie pojawiły się braki białka czy witamin. Trzeba sensownie ustalić dietę wegetariańską. Trzeba pamiętać: zboża, strączkowe, warzywa. Sosów nie zabielać, nie dodawać mąki.
Jak ma sos zgęstnieć w takim razie?
Można dodać czerwonej soczewicy, która bardzo szybko się rozpraża. Potem sos zmiksujemy i soczewicy nie widać. Jeśli mąka do zagęszczenia to kukurydziana.
Do tego słynne kotlety sojowe.
Nie powinnam chyba tego mówić, ale nie znoszę kotletów sojowych. One za długo leżą na żołądku. Brokuły, marchewkę ugotować, polać olejem, posypać prażonymi migdałami. To daje zupełny inny smak. Olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek – wegetarianie muszą dostarczać sobie dobrych tłuszczy.
Jeśli wegetarianie nie lubią kaszy?
Wegetarianie muszą polubić kaszę. Jeśli kluchy to pełnoziarniste. Od dziewięciu lat jestem wegetarianką. Na początku był problem z kupieniem dobrych makaronów razowych, w tej chwili nie mam z tych problemów. Podaje do tego sos, który uwielbiam.
Proszę zdradzić przepis.
Ten przepis zdradziła mi kiedyś przyjaciółka. Brokuł, cukinia, cebulka. Obrać cebule, posiekać, zeszklić, dodać pokrojoną cukinię i cały brokuł. Zalewamy woda, dodajemy kostkę wegańską, gotujemy aż brokuł będzie miękki. Warzywa miksujemy z dwoma pęczkami posiekanej natki. Doprawiamy gałką. Pięknie zielony sos, pachnie rewelacyjnie, można dodać keks śmietany.
Jakiś pomysł na ziemniaki?
Szoruję je, nie obieram, oprószam solą i piekę. Pod wpływem temperatury, pod wpływem temperatury zaczynają się nich pojawiać takie bąble. Można dodać masła czosnkowego czy ziołowego. Niekoniecznie trzeba codziennie jeść ziemniaki puree.
Kontakt:
www.naturei.pl
http://www.facebook.com/dorota.toczewska?ref=ts
Zrzucanie tego, to ciążka praca. Bardzo szybko można doprowadzić do tego, żeby w organizmie pojawiły się braki białka czy witamin. Trzeba sensownie ustalić dietę wegetariańską. Trzeba pamiętać: zboża, strączkowe, warzywa. Sosów nie zabielać, nie dodawać mąki.
Jak ma sos zgęstnieć w takim razie?
Można dodać czerwonej soczewicy, która bardzo szybko się rozpraża. Potem sos zmiksujemy i soczewicy nie widać. Jeśli mąka do zagęszczenia to kukurydziana.
Do tego słynne kotlety sojowe.
Nie powinnam chyba tego mówić, ale nie znoszę kotletów sojowych. One za długo leżą na żołądku. Brokuły, marchewkę ugotować, polać olejem, posypać prażonymi migdałami. To daje zupełny inny smak. Olej rzepakowy, olej lniany, oliwa z oliwek – wegetarianie muszą dostarczać sobie dobrych tłuszczy.
Jeśli wegetarianie nie lubią kaszy?
Wegetarianie muszą polubić kaszę. Jeśli kluchy to pełnoziarniste. Od dziewięciu lat jestem wegetarianką. Na początku był problem z kupieniem dobrych makaronów razowych, w tej chwili nie mam z tych problemów. Podaje do tego sos, który uwielbiam.
Proszę zdradzić przepis.
Ten przepis zdradziła mi kiedyś przyjaciółka. Brokuł, cukinia, cebulka. Obrać cebule, posiekać, zeszklić, dodać pokrojoną cukinię i cały brokuł. Zalewamy woda, dodajemy kostkę wegańską, gotujemy aż brokuł będzie miękki. Warzywa miksujemy z dwoma pęczkami posiekanej natki. Doprawiamy gałką. Pięknie zielony sos, pachnie rewelacyjnie, można dodać keks śmietany.
Jakiś pomysł na ziemniaki?
Szoruję je, nie obieram, oprószam solą i piekę. Pod wpływem temperatury, pod wpływem temperatury zaczynają się nich pojawiać takie bąble. Można dodać masła czosnkowego czy ziołowego. Niekoniecznie trzeba codziennie jeść ziemniaki puree.
Kontakt:
www.naturei.pl
http://www.facebook.com/dorota.toczewska?ref=ts