LODY JOGURTOWE Z MUSEM ŻURAWINOWYM
Składniki:
Jogurt grecki przełóż do naczynia, dodaj skondensowane mleko i dokładnie wymieszaj. Masę włóż do lodówki na około godzinę; pamiętaj, aby w czasie chłodzenia kilka razy dokładnie ją wymieszać.
Na patelnię wlej sok, dodaj do niego żurawinę. Gotuj do momentu, aż składniki połączą się ze sobą. Kiedy mus przestygnie, dodaj go do masy. Masę przełóż do silikonowych foremek do lodów, jej wierzch posyp musli, włóż patyczki. Lody wstaw do zamrażalnika na całą noc.
fot. materiały prasowe
LODY CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI
Składniki:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. W misce ubij żółtka; dodaj do nich 50 g cukru i łyżkę wody - masa powinna być biała i puszysta. Powoli wlewaj do niej rozpuszczoną czekoladę - wykonując tę czynność, nie przestawaj mieszać.
W innym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj pozostały cukier. Dodaj je do przygotowanej masy. Gotową masę włóż do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody przełóż do wybranych naczynek (pięknie będą prezentowały się w słoiczkach) i ozdób migdałami.
fot. materiały prasowe
MROŻONE BANANY W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ
Składniki:
Banany obierz ze skórki i przekrój na połówki. Delikatnie ponadziewaj je na drewniane patyczki i włóż do zamrażalnika - najlepiej pozostaw je tam na całą noc.
Następnego dnia rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Kiedy czekolada będzie gotowa, wyjmij banany z zamrażalki, zanurz je w czekoladzie, a na koniec posyp posiekanymi migdałami. Odczekaj chwilę, aż czekolada stężeje.
fot. materiały prasowe
Składniki:
- Jogurt grecki - 1 duże opakowanie (ok. 330 g)
- Mleko skondensowane (schłodzone) - 100 ml
- Żurawina z sokiem z granatu (Bakalland) - 100 g
- Sok porzeczkowy - pół szklanki
- BA! Musli Chrupiące 5 owoców leśnych - 50 g
- Nie zapomnij również o patyczkach i foremkach do lodów
Jogurt grecki przełóż do naczynia, dodaj skondensowane mleko i dokładnie wymieszaj. Masę włóż do lodówki na około godzinę; pamiętaj, aby w czasie chłodzenia kilka razy dokładnie ją wymieszać.
Na patelnię wlej sok, dodaj do niego żurawinę. Gotuj do momentu, aż składniki połączą się ze sobą. Kiedy mus przestygnie, dodaj go do masy. Masę przełóż do silikonowych foremek do lodów, jej wierzch posyp musli, włóż patyczki. Lody wstaw do zamrażalnika na całą noc.
fot. materiały prasowe
LODY CZEKOLADOWE Z MIGDAŁAMI
Składniki:
- Śmietana kremówka - 320 ml
- Jajka - 2 sztuki (sparz skorupki!)
- Cukier trzcinowy - 100 g
- Przegotowana woda - 1 łyżka
- Migdały (Bakalland) - 100 g
- Czekolada - 1 tabliczka
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. W misce ubij żółtka; dodaj do nich 50 g cukru i łyżkę wody - masa powinna być biała i puszysta. Powoli wlewaj do niej rozpuszczoną czekoladę - wykonując tę czynność, nie przestawaj mieszać.
W innym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj pozostały cukier. Dodaj je do przygotowanej masy. Gotową masę włóż do zamrażalnika na ok. 4 godziny. Przed podaniem lody przełóż do wybranych naczynek (pięknie będą prezentowały się w słoiczkach) i ozdób migdałami.
fot. materiały prasowe
MROŻONE BANANY W BIAŁEJ CZEKOLADZIE Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ
Składniki:
- Banany - 3 lub 4 sztuki
- Biała czekolada - 2 tabliczki
- Migdały (Bakalland) - 100 g
- Olej - 1 łyżka
- Drewniane patyczki do lodów
Banany obierz ze skórki i przekrój na połówki. Delikatnie ponadziewaj je na drewniane patyczki i włóż do zamrażalnika - najlepiej pozostaw je tam na całą noc.
Następnego dnia rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju. Kiedy czekolada będzie gotowa, wyjmij banany z zamrażalki, zanurz je w czekoladzie, a na koniec posyp posiekanymi migdałami. Odczekaj chwilę, aż czekolada stężeje.
fot. materiały prasowe