Wegetariańskie przepisy - warzywne smaki

Dieta wegetariańska od lat pojawia się na językach nie tylko wegetarian, ale również zagorzałych przeciwników jej stosowania. Dlaczego budzi tyle emocji?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Wegetariańskie przepisy - warzywne smaki

Przede wszystkim dlatego, ze podważa dotychczasowe standardy kulinarne, oparte na żywieniu wysokobiałkowym pochodzenia zwierzęcego. To czyni ją w oczach wielu niezrową, niebezpieczną dla prawidłowego funkcjonowanie organizmu. A jak jest naprawdę?

Pokrótce odpowiedzi na to pytanie udziela autor książki kucharskiej ”Wegetariańskie przepisy” Jay Weinstein „Nie ma czegoś takigo jak „choroba szalonego tofu” i nie było żadnej epidemii „brukselkowe pryszczycy”, a w Faktach nie ukazał się obszerny materiał dotyczący zagrożeń, jakie niesie ze sobą jedzenie niedogotowanej marchewki. Za to różnorodność dostępnych zdrowych, świeżych i pełnych składników odżywczych w marketach i restauracjach nigdy nie była większa!”.

Dodatkowo wszyscy, którzy z różnych powodów chcieliby porzucić jedzenie mięsa mogą korzystać z usłu wyspecjalizowanych w tej materii dietetyków, lub też sięgać po pozycje ksiażkowe, które udzielają łatwych i praktycznych wskazówek, jak łączyć ze sobą wegetariańskie składniki aby uzyskać pełnowartościowe posiłki. Takie wskazówki daje również pozycja „Wegetariańskie Przepisy”, w której bogactwo smaków i mnogość kulinarnych pomysłów zadowolą zarówno ciekawych nowej kuchni, jak i zdeklarowanych wegetarian. Na łamach tego niesamowitego poradnika kulinarnego czytelnicy odnajdą wiele sugestii, jak zaczarować świat kuchennych fantazji, aby zaowocował posiłkami nie tylko bogatymi w witaminy i mikroelementy, ale również smacznymi dla wszystkich domowników.

Książka podzielona jest na kategorie: sałatki; przystawki; zupy; warzywa okopowe; kasze, zboża, warzywa strączkowe; warzywa liściowe i kapustne; pomidory i inne warzywa; cebula; grzyby; makarony; jaja i nabiał; desery i pieczone pyszności. Każda kategoria zawiera co najmniej kilkanaście przepisów, uzupełnionych cennymi poradami, jak wydobyć z przygotowywanych przez nas potraw jak najlepszy smak i aromat. Z kart tej kulinarnej pozycji dowiemy się m.in. jak przygotować idealnie gładkie puree, w jaki sposób pokroić warzywa w cienkie słupki czy jak powinno wyglądać właściwe mycie i suszenie sałaty.W przepisach zaskoczą nas niebywałe połączenia składników, które w prosty i łatwy sposób tworzą zaczarowane pozycje smakowe. I tak na wyżyny doznań kulinarnych zaprowadzą nas m.in. szanghai bok choy z czosnkiem i sosem z czarnej fasoli, empnadas czy salsa rancheros.

Dodatkowo, autor, będący jednocześnie dziennikarzem kulinarnym oraz profesjonalnym kucharzem w ciekawy sposób opowiada na łamach ksiązki o swoich wegetariańskich podróżach oraz radzi gdzie najlepiej zakupić produkty potrzebne do przyrządzania wyrafinowanych potraw kuchni wegetariańskiej. Wszystkim, którzy lubią odkrywanie nowych smaków polecam tę kulinarną lekturę!

Wegetariańskie przepisy >

Wydawnictwo Septem