Dodatek specjalny - Przepisy Małej Pani Domu

Polecamy dodatek specjalny - Przepisy Małej Pani Domu. W dodatku znajdziesz 47 przepisów dla dzieci.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Dodatek specjalny - Przepisy Małej Pani Domu
Po raz kolejny Redakcja magazynu Pani Domu zaprasza dzieci i rodziców do wspólnej przygody kulinarnej. W dodatku znajdziesz, aż  47 przepisów dla dzieci opisanych w formie: krok po kroku. Dodatek można kupić w cenie 4.99 zł.

Zobacz co znajdziesz w dodatku:

Przepisy na śniadanie
Tort naleśnikowy z jabłkami
Omlet z kurkami i papryką
Zupa mleczna z manną
Racuchy z jabłkami
Faszerowane pomidory
Akademia Kulinarna Małej Pani Domu
Sałatki z twarożku

Przepisy na obiad
Sznycelki z żaglem
Zupa krem brokułowa z szaszłykami
Zupa krem pomidorowa
Indyk z warzywami na parze
Roladki z indyka z żurawiną
Jajka w sosie koperkowym
Pulpeciki z kolorowym purée
Filet z kurczaka z cukinią
Łosoś z sosem pieczarkowym
Risotto pomidorowe
Ryż z potrawką z kukurydzy
Żelkowy deser z galaretką

Przepisy na kolację
Zapiekanka naleśnikowa
Pierogi z serem i bakaliami
Kluski leniwe z serka
Naleśniki z serem i szpinakiem
Tort z naleśników biszkoptowych
Akademia Kulinarna Małej Pani Domu

Przepisy na kinderbal
Lekkie pasty serowe
Chrupiące kanapeczki na jeden kęs
Szaszłyki z kulek mięsnych
Kotleciki w sezamie
Krakresy z pastą wątróbkową
Sernik ze śliwkami
Blok czekoladowy z orzechami
Muffinki cytrynowe z kolorowym lukrem
Babeczki z jagodami
Tarta pomarańczowa
Kruche ciasteczka
Lody domowe sorbetowe
Ciasto szachownica


Przykładowy przepis:


 

Zupa krem pomidorowa

Przygotowanie: 30 min

Składniki na 6 porcji:
80 dag pomidorów
duża cebula
1 młoda cukinia
1 l bulionu warzywnego
50 ml śmietany 18-proc. do zup i sosów
2 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
łyżka koncentrat pomidorowego
bazylia, oregano
cukier
sól, pieprz

Do dekoracji:
groszek ptysiowy
plasterki jajka na twardo i czarnych oliwek
posiekany szczypiorek
śmietanka
diablotki z ciasta francuskiego

Sposób wykonania
1. Cebulę i czosnek obierz, opłucz, posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cebulę i czosnek.
Podsmażaj, cały czas mieszając,
aż zmiękną (około 5 minut).

2. Koncentrat pomidorowy rozmieszaj w niewielkiej ilości bulionu. Dołóż do rondla razem ze sporą szczyptą ziół. Duś pod przykryciem kolejne 5 minut.

3. W tym czasie pomidory umyj, sparz we wrzątku, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cukinię umyj, obierz, odetnij końce, przekrój wzdłuż na cztery części. Każdą część pokrój na plasterki. Do rondla dodaj pomidory z cukinią. Duś pod przykryciem około
10 minut. Następnie zalej gorącym bulionem warzywnym i zagotuj. Gotuj krótko (5–8 minut).

4. Zupę zmiksuj, wymieszaj ze śmietaną i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Wlej do talerzy. Udekoruj według uznania.