Węglowodany - pożądane źródło pożywienia

Węglowodany to pożądany składnik pożywienia, który powinien znaleźć się w pożywieniu każdego człowieka.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Węglowodany - pożądane źródło pożywienia
W dobie coraz to nowszych doniesień na temat skuteczności diet nisko węglowodanowych panuje przekonanie, że spożywanie węglowodanów prowadzi do nadwagi i otyłości. Kojarzą się nam one przede wszystkim z tym, co kaloryczne i tuczące. Należy jednak wiedzieć, że węglowodany to nie tylko słodycze, ale przede wszystkim składnik diety niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Na początku warto wspomnieć że, węglowodany stanowią najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu. Są niezbędne do prawidłowego wykorzystywania białka przez organizm, wykazują także dobroczynny wpływ na florę bakteryjną i nabłonek jelita. Biorą udział w tworzeniu błon komórkowych, nadają cechy organoleptyczne produktom. Stanowią bardzo dobre źródło witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych tj., cynk, magnez, wapń, żelazo.

Węglowodany to przecież źródło błonnika tak pożądanego w kuracjach odchudzających, gdyż po kontakcie z wodą pęcznieje wypełniając żołądek, co prowadzi do zmniejszenia uczucia głodu, więc dlaczego mamy je eliminować z diety!Ważne jest, aby wiedzieć, że węglowodany dzielą się na proste- znajdujące się w białej mące, białym pieczywie, ciastach, słodyczach, syropach, napojach gazowanych oraz złożone, których głównym źródłem jest pełnoziarnisty chleb, owsianka, pełnoziarnisty ryż, kasze oraz warzywa – groch, fasola, bób, soja, soczewica.

Kolejnym, ważnym z punktu widzenia prawidłowego żywienia, kryterium podziału produktów węglowodanowych jest ich tzw. indeks glikemiczny (IG), który odzwierciedla to, w jakim stopniu i jak szybko wzrośnie poziom glukozy we krwi po zjedzeniu danego produktu.

Standardowo produkty węglowodanowe, ze względu na wartość IG, dzieli się na 3 grupy: o niskim IG (≤55), średnim IG (56-69) i wysokim IG (≥70). Takie wartości przyjmuję się w odniesieniu do produktu referencyjnego jakim jest glukoza o IG równym 100.Badania Ludwiga i wsp. z 1991 roku dowodzą, że spożywanie produktów o niskim IG powoduje przedłużone odczuwanie sytości i zmniejszone przyjmowanie pożywienia w kolejnych posiłkach niż przy spożyciu produktów o IG wysokim. Wynika to z tego, że pokarmy o wysokich wartościach IG gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi, co ponosi za sobą silny wyrzut insuliny, która powoduje znaczne obniżenie poziomu glukozy, a w konsekwencji odczuwanie głodu.

W przypadku produktów o niższym IG glukoza uwalniana jest stopniowo, nie dochodzi do gwałtownego wyrzutu insuliny, co sprzyja odczuwaniu sytości przez kilka godzin po posiłku.Specjaliści donoszą, że brak węglowodanów w diecie może prowadzi do wielu niekorzystnych zmian w organizmie.Z badań naukowców z Tufts University w Madford (stan Massachusetts) wynika, że dieta uboga w węglowodany może wpływać negatywnie na proces myślenia, zapamiętywania i uczenia się.

Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i mózg nie jest w stanie jej magazynować, dlatego zmniejszone spożycie węglowodanów ogranicza jej źródło. W badaniu przez nich przeprowadzonym na grupie 19 kobiet w wieku 22 do 55 lat, dziewięć z nich stosowało dietę niskowęglowodanową, pozostałe były na diecie zbilansowanej niskokalorycznej. Uczestniczki przeszły 5 cykli testów, które miały za zadanie ocenić ich zdolności umysłowe tj., zdolność koncentracji, pamięć krótko- i długotrwała oraz pamięć przestrzenną.

Okazało się, że zdolności pamięciowe stopniowo słabły u kobiet, które na tydzień wyeliminowały węglowodany. W porównaniu z kobietami na diecie niskokalorycznej,panie te miały również wolniejszy czas reakcji oraz gorszą pamięć przestrzenną. Gdy węglowodany ponownie wprowadzono do diety sprawność umysłowa wracała do normy. Zdaniem jednego z autorów badań Holly A. Taylor “(…) dieta jaką stosujemy może mieć bezpośredni wpływ na naszą sprawność intelektualną".Węglowodany pełnią równie ważną rolę w kontekście wysiłku fizycznego, stosowanego często przez osoby chcące „zgubić kilka kilogramów”.

Funkcja węglowodanów polega między innymi na tym, że stanowią podstawowe źródło energii dla mięśni, zapobiegając spalaniu białka dla potrzeb energetycznych. Żywienie bogate w węglowodany zwiększa zapasy glikogenu w mięśniach, może zwiększać wydolność organizmu pod względem natężenia jak i czasu trwania wysiłku. Przy niedoborze węglowodanów czerpiemy energięz białka i tłuszczu, jednak ich spalanie nie dostarcza odpowiedniej jej ilości, dlatego dochodzi do zmęczenia organizmu i braku chęci na dalsze ćwiczenia.

Podsumowując węglowodany to pożądany składnik pożywienia, który powinien znaleźć się w pożywieniu każdego człowieka. Jest on sprzymierzeńcem zarówno osób będących na diecie odchudzającej jak i tych, stosujących się do zasad racjonalnego żywienia.

Źródła:
Dolna A., Ciok J. 2005. Indeks glikemiczny a otyłość. Polskie Archiwum Medycyny Wewnętrznej, 114(5): 1111-1117.
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081211112014.htm
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=40&Itemid=34&lala=pl#b