Wierzchnie liście kapusty

  • 2

Wiele osób odrywa wierzchnie liście (te mocno zielone) i wyrzuca je uważając je za łykowate.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Wierzchnie liście kapusty
Jak widzę kogoś kto jęczy jaką to ma małą rentę czy emeryturę , a potem połowę środków przeznaczonych na życie po prostu marnuje to wcale mi go nie żal . Od zawsze staram się nie marnować żywności - dla zasady. Zawsze powtarzam swoim bliskim i znajomym zanim wyrzucisz - pomyśl. Co prawda tą poradę piszę zimą, ale już niedługo pojawi się młoda kapusta i będzie na czasie.

Wiele osób odrywa wierzchnie liście (te mocno zielone) i wyrzuca je uważając je za łykowate. Nie róbcie tego! Nawet jeśli tak jest to część z nich daje się użyć w inny sposób.

Tu pokazuję 3 najprostsze sposoby na wykorzystanie wierzchnich liści:

1) Z liści powycinać grube ,,żyły" i odłożyć. Liście pociąć w paski szerokie na ok. 5 cm , a potem w grubszą ,, julienkę". Włożyć do garnka. Zalać wodą ze szczyptą soli i cukru. Gotować 45 minut. Odcedzić. Włożyć ponownie do garnka. Dodać masło i koper. Dusić kilka minut. Zasypać mąką. Wymieszać i zagotować. Doprawić sokiem z cytryny, solą i cukrem.- Można mrozić.

2) Nerwy wycięte z liści umyć. Ułożyć w garnku, zalać osoloną wodą ze szczyptą cukru. Gotować 45 minut. Odcedzić. Pokroić w kostkę odrzucając liście tak by zostały tylko białe części. Marchew również pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozpuścić masło. Dodać marchew i nerwy z kapusty. Wymieszać . Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny --można zamrozić

3) Liście kapusty umyć. Pociąć na długie paski a potem w ,,julienkę".Obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Marchew oskrobać, umyć, przekroić na pół. Do garnka włożyć mięso, ziemniaki, kapustę. Zalać wodą tak, by zakryła składniki (ok. 4 szklanek).

Dodać przyprawy do zup (ilość zależy od tego jakiej używamy) lub kostkę rosołową. Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć gaz i gotować ok. 45 minut przy uchylonej pokrywce. Wyjąć mięso. Wsypać koper. Zagotować. Doprawić do smaku. Z mięsa zależnie od tego jakie użyliśmy robimy II Danie - albo obieramy porcję rosołową i robimy pierogi, paszteciki, krokiety, naleśniki z mięsem - albo np. panierowane mięso z udka, udko w sosie itp.