Wigilijna zupa grzybowa - przepis
Składniki:
- 150 g suszonych grzybów
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- por
- liście laurowe
- ziele angielskie
- ząbek czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżka mąki
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>
Sposób przygotowania
1. Suszone grzyby zalej zimna wodą. Odstaw na 10-15 minut. Warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej 2-3 litry wody. Dodaj warzywa, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, sól i pieprz. Gotuj 20-25 minut. Wyjmij pora, ziele angielskie i liście laurowe. Pozostałe składniki zmiksuj.
2. Wyjmij grzyby z wody, dodaj do zmiksowanych warzyw. Dodaj rozdrobniony czosnek. Dopraw do smaku i gotuj ok. 30 minut. W czasie gotowania dolewaj wodę, w których moczyły się grzyby. Mąkę wymieszaj ze śmietaną. Wlej do zupy. Pod koniec dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
Zobacz film jak zrobić Zupę grzybową
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
weronikaS