![Wigilijny barszcz z uszkami Wigilijny barszcz z uszkami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/wigilijny-barszcz-z-uszkami-12166.jpg)
– W moim rodzinnym domu łączą się dwie tradycje kulinarne: ze Śląska i z Wielkopolski. Na Wigilii na pewno nie zabraknie barszczu z uszkami, które własnoręcznie lepi moja mama – mówi „Party” Małgorzata Kożuchowska.
Składniki:
- 2,5 l wody
- 2 kg buraków
- 1/2 kg włoszczyzny
- słoik kompotu wiśniowego
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
- 25 dag uszek z grzybami
Sposób wykonania:
1. Włoszczyznę pokrój na kawałki. Razem z zielem, pieprzem i listkiem laurowym włóż do garnka. Zalej wodą i ugotuj wywar.
2. Buraki obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do zupy razem z kompotem wiśniowym. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną.
3. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwaś octem. Gotowy barszcz przecedź przez sito. Serwuj sam lub z uszkami.
Przepis pochodzi z magazynu: Party - Życie gwiazd!