Wigilijny barszcz z uszkami

W domu Małgorzaty Kożuchowskiej łączy się tradycje kulinarne ze Śląska i z Wielkopolski. Oto jej przepis na barszcz z uszkami z dodatkiem kompotu wiśniowego.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Wigilijny barszcz z uszkami

– W moim rodzinnym domu łączą się dwie tradycje kulinarne: ze Śląska i z Wielkopolski. Na Wigilii na pewno nie zabraknie barszczu z uszkami, które własnoręcznie lepi moja mama – mówi „Party” Małgorzata Kożuchowska.

Składniki:
- 2,5 l wody
- 2 kg buraków
- 1/2 kg włoszczyzny
- słoik kompotu wiśniowego
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
- 25 dag uszek z grzybami

Sposób wykonania:
1. Włoszczyznę pokrój na kawałki. Razem z zielem, pieprzem i listkiem laurowym włóż do garnka. Zalej wodą i ugotuj wywar.

2. Buraki obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do zupy razem z kompotem wiśniowym. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną.

3. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwaś octem. Gotowy barszcz przecedź przez sito. Serwuj sam lub z uszkami.


Przepis pochodzi z magazynu: Party - Życie gwiazd!