Wina różowe nieprzyzwoicie modne

Od ostrego „pink” do koloru łososiowego – spora gama kolorów tych win jest hitem w wielu restauracjach tego lata.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Wina różowe nieprzyzwoicie modne
Sprawdza się jako wino dla początkujących. Świetnie pasuje do głównych dań kuchni włoskiej jak pizza, pasty i spaghetti oraz przystawek skrapianych sosem winegret. Doskonałe też do owoców morza i dań z grilla. Wino różowe może być podawane również jako deserowe. W smaku jest delikatniejsze od wina czerwonego. Jest lekkie i świeże.

Wbrew pozorom nie powstaje z pomieszania wina białego z czerwonym ani z różowych winogron. Produkuje się je z tych samych szczepów co czerwone wina ale proces fermentacji jest zdecydowanie krótszy. Ale większość win można podawać tylko dwa lata od zakończenia procesu fermentacji.

Podawanie: w kieliszkach do białego wina w temperaturze 8-10 stopni. . Kieliszki te należy trzymać w dłoniach za nóżkę a nie za czarkę.

Najbardziej popularne wina różowe:
  • Pierre Valade Demi-Sec Rose
  • La Gioiosa Pinot Rosa Frizzante
  • Beauvillon California Rose
  • Antares Cabernet Sauvignon Rose D.O. Valle Central
  • Antica Fratta Franciacorta D.O.C.G. Brut Rose