Sprawdza się jako wino dla początkujących. Świetnie pasuje do głównych dań kuchni włoskiej jak pizza, pasty i spaghetti oraz przystawek skrapianych sosem winegret. Doskonałe też do owoców morza i dań z grilla. Wino różowe może być podawane również jako deserowe. W smaku jest delikatniejsze od wina czerwonego. Jest lekkie i świeże.
Wbrew pozorom nie powstaje z pomieszania wina białego z czerwonym ani z różowych winogron. Produkuje się je z tych samych szczepów co czerwone wina ale proces fermentacji jest zdecydowanie krótszy. Ale większość win można podawać tylko dwa lata od zakończenia procesu fermentacji.
Podawanie: w kieliszkach do białego wina w temperaturze 8-10 stopni. . Kieliszki te należy trzymać w dłoniach za nóżkę a nie za czarkę.
Najbardziej popularne wina różowe:
Wbrew pozorom nie powstaje z pomieszania wina białego z czerwonym ani z różowych winogron. Produkuje się je z tych samych szczepów co czerwone wina ale proces fermentacji jest zdecydowanie krótszy. Ale większość win można podawać tylko dwa lata od zakończenia procesu fermentacji.
Podawanie: w kieliszkach do białego wina w temperaturze 8-10 stopni. . Kieliszki te należy trzymać w dłoniach za nóżkę a nie za czarkę.
Najbardziej popularne wina różowe:
- Pierre Valade Demi-Sec Rose
- La Gioiosa Pinot Rosa Frizzante
- Beauvillon California Rose
- Antares Cabernet Sauvignon Rose D.O. Valle Central
- Antica Fratta Franciacorta D.O.C.G. Brut Rose