Sałatkę ziemniaczaną z szynką i sosem ziołowym zrobisz w kilka chwil z tanich i łatwo dostępnych produktów. Zasmakuje każdemu, więc najlepiej od razu przyrządź jej więcej.
Rada Roberta Sowy:
Składniki sałatki możesz przygotować wcześniej i schłodzić. Przed podaniem polej je sosem i delikatnie wymieszaj
Przepis na 4 porcje:
- 1 kg małych ziemniaków sałatkowych
- 20 dag szynki
- 2 pęczki rzodkiewek
- główka sałaty lodowej
- czerwona papryka
- pęczek dymki
- łyżka uprażonych pestek słonecznika
Sos:
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki
- 4 łyżki majonezu
- 20 dag jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- szczypta słodkiej papryki
- sok z cytryny
- pieprz
- sól
1. Przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, po wystudzeniu obierz i pokrój w kostkę. Przygotuj sos: posiekany koperek i natkę wymieszaj z majonezem, jogurtem i oliwą. Dopraw pieprzem, solą, papryką i sokiem z cytryny.
2. Połączenie składników sałatki
Sałatę porwij na kawałki. Szynkę pokrój w kostkę. Rzodkiewki i paprykę oczyść, a następnie pokrój na kawałki. Dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekaj. Ziemniaki wymieszaj z warzywami i szynką, polej sosem i posyp pestkami słonecznika.
Rada Roberta Sowy:
Składniki sałatki możesz przygotować wcześniej i schłodzić. Przed podaniem polej je sosem i delikatnie wymieszaj
Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.
Przepis pochodzi z Pani domu. Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska