Wiosenna sałatka ziemniaczana

Popularny szef kuchni Robert Sowa poleca swój przepis na wiosenną sałatkę ziemniaczaną z szynką i sosem ziołowym. Zobacz czym Robert Sowa zaskakuje swoich gości!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Wiosenna sałatka ziemniaczana

Sałatkę ziemniaczaną z szynką i sosem ziołowym zrobisz w kilka chwil z tanich i łatwo dostępnych produktów. Zasmakuje każdemu, więc najlepiej od razu przyrządź jej więcej.
 

Rada Roberta Sowy:
 

Składniki sałatki możesz przygotować wcześniej i schłodzić. Przed podaniem polej je sosem i delikatnie wymieszaj

 

 

Przepis na 4 porcje:

 

- 1 kg małych ziemniaków sałatkowych 

- 20 dag szynki 

- 2 pęczki rzodkiewek 

- główka sałaty lodowej 

- czerwona papryka 

- pęczek dymki 

- łyżka uprażonych pestek słonecznika 

 

Sos: 

- pół pęczka koperku 

- pół pęczka natki 

- 4 łyżki majonezu 

- 20 dag jogurtu naturalnego 

- łyżka oliwy

- szczypta słodkiej papryki

- sok z cytryny 

- pieprz 

- sól

 

1. Przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, po wystudzeniu obierz i pokrój w kostkę. Przygotuj sos: posiekany koperek i natkę wymieszaj z majonezem, jogurtem i oliwą. Dopraw pieprzem, solą, papryką i sokiem z cytryny.

 

 

2. Połączenie składników sałatki

Sałatę porwij na kawałki. Szynkę pokrój w kostkę. Rzodkiewki i paprykę oczyść, a następnie pokrój na kawałki. Dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekaj. Ziemniaki wymieszaj z warzywami i szynką, polej sosem i posyp pestkami słonecznika.

 

 

Rada Roberta Sowy:

Składniki sałatki możesz przygotować wcześniej i schłodzić. Przed podaniem polej je sosem i delikatnie wymieszaj

 

 

Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.





Przepis pochodzi z Pani domu. Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska