Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą

Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą, halibutem i śledziem to jeden z przepisów z książki Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą
fot. Informacje prasowe
Składniki dla 4 osób:

- 150 g wędzonego halibuta
- 150 wędzonego śledzia
- 150 g wędzonej makreli
- 1 puszka groszku konserwowego (ok. 400 g)
- 150 ml majonezu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 3–4 kiszone ogórki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 jabłko
- 2 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 cytryna
- sól, pieprz, cukier

            Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą

Sposób przygotowania:
Na dzień przed planowanym podaniem sałatki cebulę obierz, drobno posiekaj i przelej wrzątkiem. Marchewki, pietruszki, selera i ziemniaki umyj i ugotuj do miękkości w osolonym i posłodzonym wrzątku. Warzywa ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, obierz, pokrój w kostkę. Ogórki i jabłko obierz i drobno pokrój.

W misce wymieszaj majonez z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem. Dodaj pokrojone składniki oraz opłukany groszek. Całość wymieszaj. Sałatkę odstaw do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły. W dniu podania z ryb zdejmij skórę i dokładnie oczyść mięso z ości. Podziel je na mniejsze kawałki. Podawaj je na sałatce jarzynowej udekorowanej koperkiem i cząstkami cytryny.


Przepis pochodzi z książki Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler, w której znajdziecie ponad 60 receptur, pośród których nie braknie zarówno dań tradycyjnych, regionalnych, jak i kulinarnych eksperymentów. Wszystkie z nich łatwe w wykonaniu i smaczne jak u mamy. Magda Gessler po raz kolejny pokazuje swoją miłość do kuchni. Dzięki nowym przepisom każdy z nas może nieco zrewolucjonizować swoje smaki. Warto spróbować!

          Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler