Wiosna w menu Tamki43

Choć aura nie pozostawia złudzeń, w Tamce 43 pobudzające kolory na talerzu z całą pewnością poprawią humor. Jest lekko, wykwintnie, barwnie i zawsze smacznie.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Wiosna w menu Tamki43

Wiosna, kojarzy nam się z pierwszymi słonecznymi dniami, coraz wyższą temperaturą i zdrowym jedzeniem. Na prawdziwą pozostaje nam jeszcze chwilę poczekać, ale codzienne menu nie musi iść w parze z panosząca się zimą.

W Tamce 43 zawsze jest kolorowo. Jeśli chcemy zdrowo zacząć dzień, Tamka 43 proponuje doskonałe i pożywne sałatki – z grillowanym kurczakiem, łososiem oraz serem feta. Na amatorów świeżego pieczywa czekają natomiast pyszne kanapki, przygotowywane wyłącznie ze świeżych produktów.

W menu lunchowym królują składniki znane ze zbawiennego wpływu na organizm. Szczególnie polecamy krem z pietruszki z marynowanym łososiem. Zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu.

Do tego szpinak, który znaleźć można w towarzystwie dorsza, sosu maślanego i szczypiorku. Liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Działanie lecznicze szpinaku to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy. Poza tym szpinak bogaty jest w potas, żelazo i kwas foliowy. A na osłodę i zakończenie lunchowego, przyjemnego popołudnia w Tamce 43, proponujemy creme caramel z mango i sorbetem z werbeny.

A może coś więcej?

Kiedy mamy wolny wieczór i chcemy się zrelaksować, decydujemy się na wizytę w restauracji. Spokojna, przyjemna kolacja, w gronie przyjaciół czy najbliższych osób to jedna z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu. Nowe smaki, zaskakujące dania i połączenia składników, feeria kolorów. To wszystko nastraja pozytywie. Tym bardziej teraz, kiedy
za oknami nadal szaro i smutno.

Smakosze delikatnego mięsa znajdą na Tamce 43 królika w dwóch odsłonach: z rokitnikiem i oliwą z czosnku niedźwiedziego lub  z marchwią, naturalnym jogurtem i oliwą szczypiorkową. Dla koneserów ryb szef kuchni przygotował sandacza - z porem i emulsją estragonową albo z grillowaną dymką, sosem umami i kurzem z anchois.

 

Tak doskonale rozpoczęty posiłek nie może zakończyć się bez deseru. W roli głównej… pasternak! Należący do rodziny selerowatych, wyśmienicie smakuje z migdałami i lodami szafranowymi. A jeśli lubicie cytrusy, Tamka 43 poleca czerwone pomarańcze z sorbetem mascarpone. Warto zaklinać wiosnę, przywołując ją na początek chociażby na talerzu. Zapraszamy do Tamki 43.

       

www.facebook.com/Tamka43