Najlepsze z najlepszych
Filety śledziowe a'la Matjas Lisner produkowane są z ryb poławianych w Morzu Północnym i Morzu Norweskim. Charakteryzują się one niezwykle delikatną strukturą mięsa, które poddano naturalnego procesowi dojrzewania. W efekcie Matjasy mają niezwykle łagodny smak i po prostu rozpływają się w ustach.
Pokaż swój pomysł na Matjasa i wygraj!
Zachęcamy Was do eksperymentowania w kuchni z Matjasami Lisner i do wzięcia udziału w konkursie na matjasnawidelcu.pl Do wygrania doskonałe roboty kuchenne Bosch o wartości powyżej 1000 złotych!
Matjasy doskonale sprawdzają się ze jako samodzielne danie, przekąska czy składnik wyrafinowanej potrawy od tradycyjnej sałatki po nowoczesną, oryginalną kompozycję smakową. Matjasy są idealną bazą i zaproszeniem do eksperymentów kulinarnych – na przykład łączenia z białym serem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Ciekawie smakują także z dodatkiem cynamonu. A jest jeszcze wiele do odkrycia!
Śledzie jesienne z grzybami
Składniki:
- 1 opakowanie Lister filety śledziowe a'la Matjas 220g
- 1 duża cebula
- 1 szklanka pokrjonych w plastry pieczarek lub innych grzybów (np. podgrzybków)
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- (opcjonalnie) łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia (ok. 100 ml)
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę i pokroić na duże kawałki. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na oleju. Pieczarki lub grzyby pokroić na cienkie plasterki i dodać do zeszklonej cebuli. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po wystudzeniu (to ważne – gorące dodatki mogą wpłynąć negatywnie na strukturę śledzia) wymieszać z pokrojonymi śledziami i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem całość można posypać posiekaną natką pietruszki.
Matjasy z warzywami i zołami prowansalskimi
Składniki:
- 1 opakowanie Lisner filety śledziowe a'la Matjas 220g
- 1 duża czerwona papryka
- 4 średnie ogórki kiszone
- 3 małe cebule
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- zioła prowansalskie
Spsoób przygotwania:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, pokroić w duże kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebule sparzyć we wrzątku i pokroić w krążki. Paprykę i ogórki pokroić lub plasterki. W niezbyt głębokim naczyniu układać warstwy śledzia oraz warzyw, każdą warstwę posypując ziołami prowansalskimi. Schłodzić w lodówce, a przed podaniem skropić oliwą z oliwek. Podawać z ulubionym pieczywem.
Więcej inspiracji znajdziecie na stronie matjasnawidelcu.pl
Filety śledziowe a'la Matjas Lisner produkowane są z ryb poławianych w Morzu Północnym i Morzu Norweskim. Charakteryzują się one niezwykle delikatną strukturą mięsa, które poddano naturalnego procesowi dojrzewania. W efekcie Matjasy mają niezwykle łagodny smak i po prostu rozpływają się w ustach.
Pokaż swój pomysł na Matjasa i wygraj!
Zachęcamy Was do eksperymentowania w kuchni z Matjasami Lisner i do wzięcia udziału w konkursie na matjasnawidelcu.pl Do wygrania doskonałe roboty kuchenne Bosch o wartości powyżej 1000 złotych!
Matjasy doskonale sprawdzają się ze jako samodzielne danie, przekąska czy składnik wyrafinowanej potrawy od tradycyjnej sałatki po nowoczesną, oryginalną kompozycję smakową. Matjasy są idealną bazą i zaproszeniem do eksperymentów kulinarnych – na przykład łączenia z białym serem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Ciekawie smakują także z dodatkiem cynamonu. A jest jeszcze wiele do odkrycia!
Śledzie jesienne z grzybami
Składniki:
- 1 opakowanie Lister filety śledziowe a'la Matjas 220g
- 1 duża cebula
- 1 szklanka pokrjonych w plastry pieczarek lub innych grzybów (np. podgrzybków)
- 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- (opcjonalnie) łyżka posiekanej natki pietruszki
- olej do smażenia (ok. 100 ml)
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę i pokroić na duże kawałki. Cebulę pokroić w krążki i zeszklić na oleju. Pieczarki lub grzyby pokroić na cienkie plasterki i dodać do zeszklonej cebuli. Dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po wystudzeniu (to ważne – gorące dodatki mogą wpłynąć negatywnie na strukturę śledzia) wymieszać z pokrojonymi śledziami i wstawić na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem całość można posypać posiekaną natką pietruszki.
Matjasy z warzywami i zołami prowansalskimi
Składniki:
- 1 opakowanie Lisner filety śledziowe a'la Matjas 220g
- 1 duża czerwona papryka
- 4 średnie ogórki kiszone
- 3 małe cebule
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny
- zioła prowansalskie
Spsoób przygotwania:
Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, pokroić w duże kawałki i skropić sokiem z cytryny. Cebule sparzyć we wrzątku i pokroić w krążki. Paprykę i ogórki pokroić lub plasterki. W niezbyt głębokim naczyniu układać warstwy śledzia oraz warzyw, każdą warstwę posypując ziołami prowansalskimi. Schłodzić w lodówce, a przed podaniem skropić oliwą z oliwek. Podawać z ulubionym pieczywem.
Więcej inspiracji znajdziecie na stronie matjasnawidelcu.pl
reanja
Izabela Nowak-slonce
Izabela Nowak-slonce
ciekawe kiedy przepis pojawia się w galerii ,miało tez przyjść potwierdzenie na emaila a go nie ma..?