Właściwości kuchennych ziół i przypraw

Przyprawy i zioła w kuchni są codziennością, dodajemy je do wielu dań. Warto wiedzieć, jak wpływają na nasz organizm.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Właściwości kuchennych ziół i przypraw
fot. Fotolia

Na półkach sklepowych co rusz widzimy nowe odmiany herbatek ziołowych (dziurawiec, mięta, szałwia, melisa) czy przypraw: bazylia, imbir, czosnek czy żeń-szeń. Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jaki mają wpływ na organizm w trakcie regularnego stosowania?

Każda z tych herbat czy przypraw ma swoje odpowiednie zastosowanie. Wiele lat badań pozwoliło stwierdzić, że zioła sprawdzają się na przykład w lecznictwie. Zapobiegają zawałom serca, obniżają cholesterol albo zachowują odporność organizmu.

Przyprawy oprócz nadawania potrawie niesamowitego smaku, także mogą być stosowane w lecznictwie. Obniżają ciśnienie krwi, działają moczopędnie czy przeciwzapalnie. Warto poznać efekty działań tych najpopularniejszych.

BAZYLIA działa rozkurczowo, reguluje wypróżnianie się, przyśpiesza regenerację skóry, wpływa pobudzająco na ośrodek oddechowy.

CZOSNEK obniża ciśnienie tętnicze krwi i cholesterol. Poprawia także przemianę materii.

MIĘTA działa pobudzająco na układ nerwowy, łagodzi bóle, odstrasza owady. Ułatwia trawienie.

SZAŁWIA działa dezynfekująco, przeciwzapalnie, pobudza serce, nerwy.

MELISA działa uspokajająco.

KOPER działa przeciwzapalnie, zapobiega wzdęciom.

DZIURAWIEC działa antybakteryjnie, a także przeciwskurczowo na przewód pokarmowy i naczynia krwionośne.

ROZMARYN ułatwia trawienie.

To jedne z najpopularniejszych ziół i przypraw w naszej kuchni. Warto wiedzieć na co działają i stosować je w daniach. Nie powinniśmy używać ich w nadmiarze, (mogą wtedy zadziałać negatywnie) ale warto doprawić danie szczyptą zdrowia.