Przyprawy - zioła

Świeże, suszone, marynowane a może mrożone... Zioła w kuchni!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Przyprawy - zioła
Nic tak nie podkreśla smaku i aromatu potraw jak ziołowe przyprawy, niezastąpione w kuchni.

SUSZENIE: Należy zacząć jak najszybciej po zbiorze, aby nie straciły na zapachu i aromacie. Zioła suszymy w ciepłym suchym i przewiewnym pomieszczeniu w temp/. 21-33 stopnie. Z ziół należy przygotować małe wiązki i zawiesić łodygami do góry kiedy liście staną się łamliwe zioła można zdjąć i przełożyć np. do szklanych słoików a wtedy w suszonej wersji posłużą nam nawet do 18 miesięcy.

ŚWIEŻE ZIOŁA: Kupować czy hodować? Zioła w doniczkach można kupić w każdym supermarkecie. Wyglądają bardzo okazale ale to za sprawą chemii, zazwyczaj w domu szybko więdną. Te które smaki zasadzimy w przydomowych ogródkach, balkonach czy parapecie w kuchni nie są nawożone a jednocześnie dłużej nam posłużą. Ustawiamy je na parapecie od południowej strony i codziennie podlewamy.

MARYNOWANIE: Zioła można marynować w oliwie z oliwek, occie czy soli. Marynujemy je wraz z gałązkami. Wybrane zioła zalewamy oliwą i odstawiamy w ciemne miejsce. Oliwa powinna naciągać aromatem i smakiem ziół około 2-3 tygodni po tym czasie oliwę przelewamy przez gazę. Podobnie robimy marynując ziła w occie. Do marynaty z solą potrzebujemy jeszcze miód dlatego też ten wariant świetnie sprawdza się przy pieczeniu mięs gdzie możemy taka marynata polać mięso w trakcie pieczenia.

MROŻENIE: Zioła można mrozić w foliowych torebkach lub w maśle: masło ziołowe: 1 kostka masła dowolne zioła najlepiej 3 rodzaje po 1/3 szklanki 2-3 ząbki czosnku Czosnek przecisnąć przez praskę. Masło zmiksować by było łatwiej je wyrobić i połączyć z ziołami. Zioła opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem posiekać i połączyć z masłem wyrobić w rękach i zawinąć w folię spożywczą przechowywać w zamrażalce.