Zioła wspomagające trawienie

  • 2

Wiele ziół spełnia podwójną rolę. Poza przyprawianiem aromatycznych posiłków pomaga także walczyć ze skutkami przejedzenia.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zioła wspomagające trawienie
Czas Świąt Bożego Narodzenia oraz Karnawał to spotkania przy suto zastawionym rodzinnym stole. Niestety, to także ciężki okres dla naszego żołądka. Niezastąpione stają się wtedy zioła dodawane do świątecznych potraw. Umiejętnie dostosowane do dania pomogą nam w uspokojeniu żołądka w trakcie i po świętach. 

Dobroczynne właściwości ziół odkryli już starożytni Babilończycy. Egipcjanie pieczołowicie zapisywali wiedzę na ten temat na papirusach i dzięki ich pracy wiemy o ziołach bardzo dużo. Dzisiaj możemy delektować się zapachem i smakiem suszonych ziół oraz potraw, do których są one dodawane.

Wiele ziół w czasie świąt spełnia podwójną rolę. Poza przyprawianiem aromatycznych posiłków pomaga także walczyć ze skutkami przejedzenia. Dzięki odpowiedniemu zastosowaniu właściwych przypraw możemy pomóc sobie w walce z dolegliwościami takimi jak: ból żołądka, zgaga, nudności. Producenci posiada w swojej ofercie przyprawy, które nie tylko nadają niepowtarzalny smak i aromat przyrządzanym potrawom ale również pomagają w walce ze złym samopoczuciem spowodowanym nadmierną ilością jedzenia.

Kminek jest szeroko stosowany w piekarnictwie jako dodatek do pieczywa żytniego i pszennego. Pobudza wydzielanie soku trawiennego przez co pomaga poczuć ulgę po obfitym obiedzie. Podczas przygotowywania świątecznego menu można dodać kminku do ciężkostrawnych, tłustych potraw. Kminek w odpowiednich ilościach łagodzi kurcze żołądkowo-jelitowe.

Podobne właściwości ma Majeranek, produkt o intensywnym oraz charakterystycznym smaku i zapachu. Ta przyprawa jest w stanie najlepiej złagodzić dokuczliwe bóle brzucha. Majeranek możemy dodać do świątecznych zup, mięs i sosów. Poza właściwościami pomocnymi w trawieniu roślina ta ma w swoim składzie również kwasy organiczne i wapń. Pamiętajmy jednak, że majeranek dodajemy do potrawy na końcowym etapie jej przygotowywania.

Właściwości Bazylii także są nie do przecenienia. Skutecznie reguluje ona poziom cholesterolu w organizmie i ułatwia trawienie białka oraz tłuszczu. Niewielu wie, że ta roślina pobudza również pracę serca.

Estragon to wyszukane zioło o pikantnym smaku i delikatnym zapachu. Jest niezbędne w każdej kuchni do przyrządzania sosów. Należy go jednak używać ostrożnie i dobrze jest łączyć z pietruszką. Estragon działa wzmacniającą na żołądek. Jego właściwości są najbardziej przydatne dla osób cierpiących na nerwice, nieżyty i wzdęcia. Estragon z powodzeniem może także zastąpić sól.

Zioła są podstawą w każdej kuchni. Okres świąteczny to najlepszy czas na wypróbowanie nowych przypraw. Warto je dodawać do menu, aby te święta przeżyć lekko i bez problemów.