Nie mamy też szans wypić dobrej herbaty, której aromatyczne liście zalejemy zwykłą „kranówką”, w szczególności w dużym mieście, gdzie woda najczęściej pozostawia wiele do życzenia.
Woda z wielkomiejskich ujęć niestety nie smakuje najlepiej. Wiedzą o tym chociażby mieszkańcy Śląska, czy wybranych dzielnic stolicy, posiłkujący się wodą oligoceńską. Zanieczyszczenia, które zbiera woda, kiedy płynie starymi rurami wodociągowymi sprawiają, że traci ona swoją krystaliczność i świeżość. Mimo, że teoretycznie jest bezpieczna, gdyż uzdatniona przez sieci wodociągowe i można ją pić, to niestety diametralnie potrafi ona zmienić smak nawet najlepszej potrawy. Nadmiar żelaza, chloru, niebezpiecznych metali ciężkich, czy też zupełnie typowych soli wapnia i magnezu powodujących twardość wody - to wszystko składniki polskiej „kranówki”. Chociaż wartości tych związków najczęściej mieszczą się w normie, to nawet ich mikroilości są w stanie zabić naturalny smak wody, a czasem dodatkowo nadać jej nieprzyjemny zapach.
Dobra woda wydobywa z potraw naturalny smak
Tymczasem powinno być zgoła odwrotnie. To bowiem woda w połączeniu z odpowiednimi przyprawami jest odpowiedzialna za wydobywanie z potraw naturalnego smaku i aromatu. Warto sobie uświadomić, że gotowane na parze warzywa, także te pochodzące z ekologicznych gospodarstw, podczas procesu gotowania narażone są na działanie związków znajdujących się w wodzie. Przy tradycyjnym gotowaniu w nieprzefiltrowanej wodzie obok witamin i minerałów, w zupach, sosach oraz przyrządzanych domowymi sposobami sokach i napojach znajdziemy wszystko to, co występuje w chlorowanej „kranówce”, a czego nasz organizm przyswajać nie powinien. Jeśli dodatkowo zaopatrujemy się w warzywa w supermarketach, możemy mieć pewność, że obok wątpliwej jakości produktów, pełnych pestycydów i herbicydów, zjadamy również chlor i metale ciężkie. Smakosze koktajli alkoholowych wiedzą też, że gorzkawy posmak kostek lodu powstających z „kranówki” jest w stanie zepsuć najbardziej wyrafinowanego drinka.
Filtrujmy wodę, której używamy do przyrządzania potraw
Statystki sprzedaży systemów do filtrowania wody wskazują, że Polacy coraz bardziej dbają o jakość tego życiodajnego płynu i są świadomi jak ogromny wpływ ma jakość wody na smak przyrządzanych potraw. Filtry do wody nie tylko uzdatniają wodę kranową, lecz także uszlachetniają jej smak.
Najtańsze w eksploatacji są filtry odwróconej osmozy, a wśród nich AQUAPHOR Morion, efekt olbrzymiego postępu technologicznego w zakresie systemów do oczyszczania wody pitnej. Przy zachowaniu maksymalnie wysokiej wydajności pozwala on na uzyskanie czystej i smacznej wody. Dzięki zastosowaniu odwróconej osmozy filtr zmiękcza wodę i usuwa z niej wszystkie zanieczyszczenia. Poza tym, zapewnia dwa razy niższy koszt eksploatacji niż tradycyjne filtry odwróconej osmozy.
Alternatywną, wiążącą się ze znacząco mniejszym jednorazowym wydatkiem są filtry dzbankowe, np. AQUAPHOR Agat
(pojemność 3,8 l) z uniwersalnym wkładem filtrującym AQUAPHOR B100-25 Maxfor.
Za litr przefiltrowanej tym dzbankiem wody zapłacimy realnie kilka groszy. Umożliwia on przefiltrowanie do 200 litrów wody, tj. dla 4 osobowej rodziny wystarcza średnio na miesiąc użytkowania w zależności od jakości wody, a więc od stopnia jej zanieczyszczenia związkami chemicznymi i poziomu twardości. AQUAPHOR Agat w komplecie z 2 wkładami filtrującymi kupimy już za ok. 59 zł.
Inny dzbanek wart polecenia, lecz nieco trudniej osiągalny na polskim rynku to AQUAPHOR Prestige (dostępny w wybranych sieciach handlowych i w dobrych sklepach internetowych w cenie ok. 55,99 zł, lista sklepów na www.aquaphor.pl).
Ma on 3 litry pojemności oraz wymienny wkład filtrujący B100-5 lub B100-6 (stosowany do wyjątkowo twardej wody). Dzięki filtrowi można w każdej chwili mieć dostęp do krystalicznie czystej wody w najniższej cenie jaką może możemy znaleźć na polskim rynku filtrów dzbankowych do wody. Jest to jedyny tego typu filtr w Polsce, który pozwala na przefiltrowanie nawet 300 litrów wody. W praktyce oznacza to bezpieczne korzystanie z jednego wkładu nawet przez trzy miesiące. Nie znajdziemy na rynku żadnego filtra o tej wydajności w tak atrakcyjnej cenie. Dzbanek jest przy tym nowoczesny elegancki i może stać się funkcjonalnym i dekoracyjny elementem każdej współczesnej kuchni.
Wkłady filtrujące znajdujące się w filtrach dzbankowych AQUAPHOR zawierają w swoim składzie żywicę jonowymienną, która zmiękcza wodę, węgiel, srebro nadające właściwości bakteriostatyczne oraz inteligentne włókno Aqualen. Włókno Aqualen pozwala skuteczniej i szybciej usuwać zanieczyszczenia z wody. Ten materiał sorpcyjny wychwytuje z wody metale ciężkie. Aqualen gwarantuje także skuteczną ochronę przed kamieniem.
A teraz zapraszamy na smaczną herbatę na czystej wodzie...
Woda z wielkomiejskich ujęć niestety nie smakuje najlepiej. Wiedzą o tym chociażby mieszkańcy Śląska, czy wybranych dzielnic stolicy, posiłkujący się wodą oligoceńską. Zanieczyszczenia, które zbiera woda, kiedy płynie starymi rurami wodociągowymi sprawiają, że traci ona swoją krystaliczność i świeżość. Mimo, że teoretycznie jest bezpieczna, gdyż uzdatniona przez sieci wodociągowe i można ją pić, to niestety diametralnie potrafi ona zmienić smak nawet najlepszej potrawy. Nadmiar żelaza, chloru, niebezpiecznych metali ciężkich, czy też zupełnie typowych soli wapnia i magnezu powodujących twardość wody - to wszystko składniki polskiej „kranówki”. Chociaż wartości tych związków najczęściej mieszczą się w normie, to nawet ich mikroilości są w stanie zabić naturalny smak wody, a czasem dodatkowo nadać jej nieprzyjemny zapach.
Dobra woda wydobywa z potraw naturalny smak
Tymczasem powinno być zgoła odwrotnie. To bowiem woda w połączeniu z odpowiednimi przyprawami jest odpowiedzialna za wydobywanie z potraw naturalnego smaku i aromatu. Warto sobie uświadomić, że gotowane na parze warzywa, także te pochodzące z ekologicznych gospodarstw, podczas procesu gotowania narażone są na działanie związków znajdujących się w wodzie. Przy tradycyjnym gotowaniu w nieprzefiltrowanej wodzie obok witamin i minerałów, w zupach, sosach oraz przyrządzanych domowymi sposobami sokach i napojach znajdziemy wszystko to, co występuje w chlorowanej „kranówce”, a czego nasz organizm przyswajać nie powinien. Jeśli dodatkowo zaopatrujemy się w warzywa w supermarketach, możemy mieć pewność, że obok wątpliwej jakości produktów, pełnych pestycydów i herbicydów, zjadamy również chlor i metale ciężkie. Smakosze koktajli alkoholowych wiedzą też, że gorzkawy posmak kostek lodu powstających z „kranówki” jest w stanie zepsuć najbardziej wyrafinowanego drinka.
Statystki sprzedaży systemów do filtrowania wody wskazują, że Polacy coraz bardziej dbają o jakość tego życiodajnego płynu i są świadomi jak ogromny wpływ ma jakość wody na smak przyrządzanych potraw. Filtry do wody nie tylko uzdatniają wodę kranową, lecz także uszlachetniają jej smak.
Najtańsze w eksploatacji są filtry odwróconej osmozy, a wśród nich AQUAPHOR Morion, efekt olbrzymiego postępu technologicznego w zakresie systemów do oczyszczania wody pitnej. Przy zachowaniu maksymalnie wysokiej wydajności pozwala on na uzyskanie czystej i smacznej wody. Dzięki zastosowaniu odwróconej osmozy filtr zmiękcza wodę i usuwa z niej wszystkie zanieczyszczenia. Poza tym, zapewnia dwa razy niższy koszt eksploatacji niż tradycyjne filtry odwróconej osmozy.
Alternatywną, wiążącą się ze znacząco mniejszym jednorazowym wydatkiem są filtry dzbankowe, np. AQUAPHOR Agat
(pojemność 3,8 l) z uniwersalnym wkładem filtrującym AQUAPHOR B100-25 Maxfor.
Za litr przefiltrowanej tym dzbankiem wody zapłacimy realnie kilka groszy. Umożliwia on przefiltrowanie do 200 litrów wody, tj. dla 4 osobowej rodziny wystarcza średnio na miesiąc użytkowania w zależności od jakości wody, a więc od stopnia jej zanieczyszczenia związkami chemicznymi i poziomu twardości. AQUAPHOR Agat w komplecie z 2 wkładami filtrującymi kupimy już za ok. 59 zł.
Inny dzbanek wart polecenia, lecz nieco trudniej osiągalny na polskim rynku to AQUAPHOR Prestige (dostępny w wybranych sieciach handlowych i w dobrych sklepach internetowych w cenie ok. 55,99 zł, lista sklepów na www.aquaphor.pl).
Ma on 3 litry pojemności oraz wymienny wkład filtrujący B100-5 lub B100-6 (stosowany do wyjątkowo twardej wody). Dzięki filtrowi można w każdej chwili mieć dostęp do krystalicznie czystej wody w najniższej cenie jaką może możemy znaleźć na polskim rynku filtrów dzbankowych do wody. Jest to jedyny tego typu filtr w Polsce, który pozwala na przefiltrowanie nawet 300 litrów wody. W praktyce oznacza to bezpieczne korzystanie z jednego wkładu nawet przez trzy miesiące. Nie znajdziemy na rynku żadnego filtra o tej wydajności w tak atrakcyjnej cenie. Dzbanek jest przy tym nowoczesny elegancki i może stać się funkcjonalnym i dekoracyjny elementem każdej współczesnej kuchni.
Wkłady filtrujące znajdujące się w filtrach dzbankowych AQUAPHOR zawierają w swoim składzie żywicę jonowymienną, która zmiękcza wodę, węgiel, srebro nadające właściwości bakteriostatyczne oraz inteligentne włókno Aqualen. Włókno Aqualen pozwala skuteczniej i szybciej usuwać zanieczyszczenia z wody. Ten materiał sorpcyjny wychwytuje z wody metale ciężkie. Aqualen gwarantuje także skuteczną ochronę przed kamieniem.
A teraz zapraszamy na smaczną herbatę na czystej wodzie...
domix
mela25
Gość
Gość
adrianka234
Kasia002