Wojciech Cejrowski o ulubionych potrawach

  • 6

Kontrowersyjny podróżnik opowiada o niecodziennych potrawach, ulubionych smakach i kiszonym ogniu!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Wojciech Cejrowski o ulubionych potrawach
Wojciech Cejrowski, znany podróżnik, pisarz i autor programów telewizyjnych w wywiadzie dla Pani Domu, który przeprowadził Krzysztof Rajczyk, opowiedział o swoich podróżach, ulubionych potrawach i miłości do sosu tabasco.

"Jadł pan też na pewno w drodze różne, niecodzienne potrawy...


Wszystko, co ciekawe, pokazał już pan Makłowicz! (śmiech) Ale pomyślmy… W Kolumbii na plaży proponowali mi plankton w szklance pokropiony cytryną. Ponieważ nie lubię ostryg ani omułków, to pomyślałem sobie, że i planktonu nie polubię. Odmówiłem.

Jaka kuchnia jest zatem panu najbliższa? Jakie smaki pan lubi?

Lubię ostre. Bardzo ostre. Sos Tabasco kupuję w dużych butelkach przemysłowych i nawet nie zawracam sobie głowy polewaniem jedzenia, tylko pociągam z butelki. W tej kategorii bardzo lubię chutney z mango. Robią to w Gujanie Brytyjskiej prywatnie w domach: zielone owoce mango (kwaśne i niedojrzałe) zamarynowane z najostrzejszą papryką jaką widział świat, potem zalane olejem. Kiszony ogień. Uwielbiam!

Czyżby ogromna energia, którą pan emanuje, brała się z diety? A może z uprawiania sportu?

Sportów nie uprawiam – uprawiam ziemię. Diet nie stosuję, stosuję natomiast posty. Takie, jak Pan Jezus na pustyni, czyli nie jem nic. To dla naszego organizmu stan normalny i oswojony. Organizm przełącza się na spalanie wewnętrzne i pali zepsute komórki oraz tłuszcze, w których otorbił trucizny."

Źródło: Pani Domu