Historia i zastosowanie sosu tabasco

  • 1

Sos tabasco jest stosowany w kuchni na całym świecie od ponad 140 lat. Warto poznać bliżej jego historię i zastosowania.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Historia i zastosowanie sosu tabasco

Sos tabasco jest ostrą przyprawą produkowana z ostrej papryki tabasco będącej jednej z odmian chili. Swoja nazwę wzięła od stanu Tabasco w południowo-wschodnim Meksyku.

Nazwa tabasco, która w oryginale oznacza „kraj o gorącej i wilgotnej ziemi „jest zastrzeżona dla rodziny Mcllhenny.

Według legendy Edmund Mcllhenny w 1869 roku zasiał meksykańskie papryczki. Z dojrzałych strączków wyprodukował znany na całym świecie sos sprzedawany obecnie w 160 krajach. Po dziś dzień dojrzałe papryki są własnoręcznie zbierane przez McIlhennych. Uprawy meksykańskich papryczek mieszczą się w Kolumbii i czterech centralnych stanach USA.

Sos tabasco ma wiele zastosowań w kuchni. Służy przede wszystkim do marynowania i przyprawiania mięs, potraw z roślin straczkowych oraz zup. Tabasco jest stosowany także przy drinku Krwawa Mary oraz shocie Wściekły Pies.

Polecamy przepisy z wykorzystaniem tabasco:

Zupa pomidorowa z tabasco


Kurczak na ostro

Sałatka słodko-ostra z solą i bananem

Mintaj z tabasco

Skrzydełka z kurczaka z tabasco

Fajitas z Guacamole i Salsą Pomidorową