Czarna, czerwona, zielona i biała - to listki tego samego herbacianego krzewu. Różnią się tylko sposobem przetworzenia.
- Herbata czarna. Jej proces produkcji obejmuje aż 5 etapów, wśród których najważniejsza jest fermentacja. Podczas niej herbata zyskuje czarny kolor i mocny aromat. Wśród ogromy gatunków warto wymienić np. chiński yunnan (daje napar z lekko dymnym posmakiem) oraz indyjskie odmiany assam (ma korzenny aromat) i darjeeling (jasna, orzeźwiająca). Z gatunków tych tworzy się różne mieszanki, np. english breakfast. Popularna jest też herbata earl grey produkowana z różnych gatunków aromatyzowanych olejkiem bergamotowym.
-Herbata zielona jest całkiem inna. Pomija się przy niej fermantację. Listki, gdy zwiędną, są tylko suszone. Daje jasny napar o łagodnym aromacie. Do najsłynniejszych herbat zielonych należą chińskie odmiany gunpowder, aromatyzowana jaśminowa (z kwiatami jaśminu), a także japońska sencha.
- Herbata biała to rodzaj herbaty zielonej. Jest bardzo delikatna i bardzo droga. Powstaje ze świeżych listków - np. silver needle.
- Herbata czerwona jest formą pośrednią między herbatą czarną a zieloną - liście są częściowo sfermentowane. Najpopularniejsza odmiana to pu-erh.
Kupując herbatę, warto zwrócić uwagę na wielkość liści (im większe, tym lepsza herbata). Czarne herbaty powinny mieć granatowy lub bordowy połysk. Zielone herbaty mają listki o barwie od srebrzystych do ciemnozielonych. Natomiast listki białej herbaty pokrywa delikatny jasny puszek.
Co dobrego w herbacie?
-czarna ma działanie pobudzające, gdyż zawiera dużą ilość teiny (rodzaj kofeiny), która poprawia koncentrację i dodaje energii. Dzięki garbnikom czarna herbata działa też ściągająco i przeciwbakteryjnie.
- zielona ma dużo antyutleniaczy chroniących przed wolnymi rodnikami, reguluje też ciśnienie krwi. Krótko parzona pobudza, a długo - relaksuje i uspokaja.
- czerwona słynie z odchudzających właściwości. Poprawia też pracę wątroby i obniża poziom cholesterolu
. - biała zwana jest eliksirem młodości, gdyż zawarte w niej antyutleniacze chronią przed atakami wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się skóry.
- Herbata czarna. Jej proces produkcji obejmuje aż 5 etapów, wśród których najważniejsza jest fermentacja. Podczas niej herbata zyskuje czarny kolor i mocny aromat. Wśród ogromy gatunków warto wymienić np. chiński yunnan (daje napar z lekko dymnym posmakiem) oraz indyjskie odmiany assam (ma korzenny aromat) i darjeeling (jasna, orzeźwiająca). Z gatunków tych tworzy się różne mieszanki, np. english breakfast. Popularna jest też herbata earl grey produkowana z różnych gatunków aromatyzowanych olejkiem bergamotowym.
-Herbata zielona jest całkiem inna. Pomija się przy niej fermantację. Listki, gdy zwiędną, są tylko suszone. Daje jasny napar o łagodnym aromacie. Do najsłynniejszych herbat zielonych należą chińskie odmiany gunpowder, aromatyzowana jaśminowa (z kwiatami jaśminu), a także japońska sencha.
- Herbata biała to rodzaj herbaty zielonej. Jest bardzo delikatna i bardzo droga. Powstaje ze świeżych listków - np. silver needle.
- Herbata czerwona jest formą pośrednią między herbatą czarną a zieloną - liście są częściowo sfermentowane. Najpopularniejsza odmiana to pu-erh.
Kupując herbatę, warto zwrócić uwagę na wielkość liści (im większe, tym lepsza herbata). Czarne herbaty powinny mieć granatowy lub bordowy połysk. Zielone herbaty mają listki o barwie od srebrzystych do ciemnozielonych. Natomiast listki białej herbaty pokrywa delikatny jasny puszek.
Co dobrego w herbacie?
-czarna ma działanie pobudzające, gdyż zawiera dużą ilość teiny (rodzaj kofeiny), która poprawia koncentrację i dodaje energii. Dzięki garbnikom czarna herbata działa też ściągająco i przeciwbakteryjnie.
- zielona ma dużo antyutleniaczy chroniących przed wolnymi rodnikami, reguluje też ciśnienie krwi. Krótko parzona pobudza, a długo - relaksuje i uspokaja.
- czerwona słynie z odchudzających właściwości. Poprawia też pracę wątroby i obniża poziom cholesterolu
. - biała zwana jest eliksirem młodości, gdyż zawarte w niej antyutleniacze chronią przed atakami wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się skóry.