Mrożony szpinak po wyjęciu z zamrażalnika można od razu włożyć do garnka/patelni. Najwygodniejszy w użyciu jest szpinak w brykietach, czyli poporcjowany w kawałki wielkości łyżki stołowej. Wbite do usmażonego szpinaku surowe jajko, zetnie się, tworząc szpinakową jajecznicę. Warto też robić zielony omlet lub dodać do ugotowanego szpinaku pokrojone w kostkę jajko na twardo.
Jak przygotować szpinak z jajkiem krok po kroku
Aby przygotować szpinak z jajkiem:
Szpinak z jajkiem na twardo może być doskonałym farszem do sakiewek z ciasta francuskiego lub tarty.
Jak przygotować szpinak z jajkiem krok po kroku
Aby przygotować szpinak z jajkiem:
- W rondelku rozgrzej odrobinę masła (najlepiej klarowanego) lub oleju (np. spod suszonych pomidorów), wrzuć szpinak i duś pod przykryciem do momentu, gdy całkowicie się rozmrozi.
- Zdejmij pokrywkę i smaż szpinak, energicznie mieszając, by pozbyć się nadmiaru wody.
- Dodaj drobno posiekany czosnek, np. pokrojone w kostkę suszone pomidory, topiony serek ziołowy lub śmietanę.
- Podsmażaj całość kilka minut.
- dodać surowe jajko i wymieszać,
- dodać ugotowane wcześniej jajko na twardo i wymieszać,
- zdjąć z ognia, przestudzić, dodać wymieszane surowe jajko z mąką i mlekiem i usmażyć na patelni omlet.
Szpinak z jajkiem na twardo może być doskonałym farszem do sakiewek z ciasta francuskiego lub tarty.