Jak przyrządzić szpinak mrożony z jajkiem?

Szpinak z jajkiem najlepiej przygotować z dodatkiem masła i czosnku. Suszone pomidory i świeżo mielony czarny pieprz, równie znakomicie wkomponują się w smak tej potrawy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić szpinak mrożony z jajkiem?
fot. Fotolia
Mrożony szpinak po wyjęciu z zamrażalnika można od razu włożyć do garnka/patelni. Najwygodniejszy w użyciu jest szpinak w brykietach, czyli poporcjowany w kawałki wielkości łyżki stołowej. Wbite do usmażonego szpinaku surowe jajko, zetnie się, tworząc szpinakową jajecznicę. Warto też robić zielony omlet lub dodać do ugotowanego szpinaku pokrojone w kostkę jajko na twardo.

Jak przygotować szpinak z jajkiem krok po kroku

Aby przygotować szpinak z jajkiem:
  • W rondelku rozgrzej odrobinę masła (najlepiej klarowanego) lub oleju (np. spod suszonych pomidorów), wrzuć szpinak i duś pod przykryciem do momentu, gdy całkowicie się rozmrozi.
  • Zdejmij pokrywkę i smaż szpinak, energicznie mieszając, by pozbyć się nadmiaru wody.
  • Dodaj drobno posiekany czosnek, np. pokrojone w kostkę suszone pomidory, topiony serek  ziołowy lub śmietanę.
  • Podsmażaj całość kilka minut.
Następnie możesz:
  • dodać surowe jajko i wymieszać,
  • dodać ugotowane wcześniej jajko na twardo i wymieszać,
  • zdjąć z ognia, przestudzić, dodać wymieszane surowe jajko z mąką i mlekiem i usmażyć na patelni omlet.

Szpinak z jajkiem na twardo może być doskonałym farszem do sakiewek z ciasta francuskiego lub tarty.