Jak przygotować dobre cienkie naleśniki
Warto przygotować cienkie naleśniki, które możesz łatwo wypełnić farszem i złożyć na pół lub w rulon.
Naleśniki będą cienkie, jeśli odpowiednio przygotujesz ciasto. Mąkę przesiej przez sitko, by była bardziej sypka i nie miała grudek. Dodaj do niej cukier, sól oraz inne przyprawy, na przykład pieprz (w wersji na ostro) lub cynamon (gdy robisz naleśniki na słodko). W oddzielnym naczyniu połącz mleko, wodę gazowaną, jajka i oliwę, a następnie wymieszaj. Suche i mokre składniki umieść w jednej misce i zmiksuj. Zanim rozpoczniesz smażenie naleśników, wstaw surową masę do lodówki na minimum godzinę
Warto przygotować cienkie naleśniki, które możesz łatwo wypełnić farszem i złożyć na pół lub w rulon.
- Surową masę naleśnikową wymieszaj trzepaczką i zmiksuj. Dzięki temu pozbędziesz się grudek.
- Na rozgrzaną patelnię wylej zawartość połowy chochli ciasta.
- Masę rozprowadź po całej patelni za pomocą specjalnej szpatułki lub poprzez przechylenie naczynia.
- Smaż naleśnika przez kilka minut na małym ogniu, po czym przełóż go na drugą stronę.
Naleśniki będą cienkie, jeśli odpowiednio przygotujesz ciasto. Mąkę przesiej przez sitko, by była bardziej sypka i nie miała grudek. Dodaj do niej cukier, sól oraz inne przyprawy, na przykład pieprz (w wersji na ostro) lub cynamon (gdy robisz naleśniki na słodko). W oddzielnym naczyniu połącz mleko, wodę gazowaną, jajka i oliwę, a następnie wymieszaj. Suche i mokre składniki umieść w jednej misce i zmiksuj. Zanim rozpoczniesz smażenie naleśników, wstaw surową masę do lodówki na minimum godzinę