Jak zrobić cienkie naleśniki?

Cienkie naleśniki zrobisz z mąki, mleka, cukru, oleju, jajek i proszku do pieczenia. Surowe ciasto usmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Placki wypełnij ulubionym farszem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić cienkie naleśniki?
fot. Fotolia
Jak przygotować dobre cienkie naleśniki

Warto przygotować cienkie naleśniki, które możesz łatwo wypełnić farszem i złożyć na pół lub w rulon.
  • Surową masę naleśnikową wymieszaj trzepaczką i  zmiksuj. Dzięki temu pozbędziesz się grudek.
  • Na rozgrzaną patelnię wylej zawartość połowy chochli ciasta.
  • Masę rozprowadź po całej patelni za pomocą specjalnej szpatułki lub poprzez przechylenie naczynia.
  • Smaż naleśnika przez kilka minut na małym ogniu, po czym przełóż go na drugą stronę.
Sposób przygotowania ciasta na cienkie naleśniki

Naleśniki będą cienkie, jeśli odpowiednio przygotujesz ciasto. Mąkę przesiej przez sitko, by była bardziej sypka i nie miała grudek. Dodaj do niej cukier, sól oraz inne przyprawy, na przykład pieprz (w wersji na ostro) lub cynamon (gdy robisz naleśniki na słodko). W oddzielnym naczyniu połącz mleko, wodę gazowaną, jajka i oliwę, a następnie wymieszaj. Suche i mokre składniki umieść w jednej misce i zmiksuj. Zanim rozpoczniesz smażenie naleśników, wstaw surową masę do lodówki na minimum godzinę