To głównie cechy smakowo-zapachowe mają wpływ na to do jakich produktów czy dań są dobierane. Dzięki temu, można w łatwy sposób stworzyć ciekawe połączenia smakowe. Dodając umiejętnie przyprawę możemy zniwelować przykre doznania po zjedzeniu potraw z niektórymi składnikami - i tak np. wzdęcia po spożyciu kapusty łagodzi kminek; fasoli - cząber, a tłustych mięs - szałwia, cząber i majeranek!
A jakie zastosowanie mają takie przyprawy jak anyż, bazylia, estragon, kminek itp?
Anyż - doskonale komponuje się z surówkami owocowymi, sałatkami, potrawami z gruszek i jabłek, kapustą czerwoną, pieczonymi ciastami a także z napojami, nalewkami oraz likierami.
Bazylia (świeża) - wzbogaca smak surówek, sałatek, białego sera, zimnych sosów oraz mięsa.
Cząber - dodaje się go do potraw z kapusty, ze strączkowych a także do tłustych pieczonych mięs, kaczki oraz sosów.
Estragon - niezastąpiony przy doprawianiu dań z owoców morza, omletów francuskich, ryb, cielęciny oraz jagnięciny.
Jałowiec - głownie do dań z dziczyzny, ale również z wołowiny i wieprzowiny oraz potraw z kapusty i barszczu czerwonego.
Kminek - do potraw z kapusty, z ziemniaków, selera oraz do duszonego mięsa.
Imbir - potrawy z owoców, warzyw, ryby, potrawy z ryżu, ciasta.
Kurkuma - nadaje ładny żółty kolor potrawom, idealny do ryżu, drobiu i sosów.
Szafran - wzbogaca smak ryb, potraw z ryżu, bulionu oraz deserów.
A jakie zastosowanie mają takie przyprawy jak anyż, bazylia, estragon, kminek itp?
Anyż - doskonale komponuje się z surówkami owocowymi, sałatkami, potrawami z gruszek i jabłek, kapustą czerwoną, pieczonymi ciastami a także z napojami, nalewkami oraz likierami.
Bazylia (świeża) - wzbogaca smak surówek, sałatek, białego sera, zimnych sosów oraz mięsa.
Cząber - dodaje się go do potraw z kapusty, ze strączkowych a także do tłustych pieczonych mięs, kaczki oraz sosów.
Estragon - niezastąpiony przy doprawianiu dań z owoców morza, omletów francuskich, ryb, cielęciny oraz jagnięciny.
Jałowiec - głownie do dań z dziczyzny, ale również z wołowiny i wieprzowiny oraz potraw z kapusty i barszczu czerwonego.
Kminek - do potraw z kapusty, z ziemniaków, selera oraz do duszonego mięsa.
Imbir - potrawy z owoców, warzyw, ryby, potrawy z ryżu, ciasta.
Kurkuma - nadaje ładny żółty kolor potrawom, idealny do ryżu, drobiu i sosów.
Szafran - wzbogaca smak ryb, potraw z ryżu, bulionu oraz deserów.