Wykorzystanie przypraw w kuchni

Na rynku jest mnóstwo przypraw, ale czy wszyscy wiemy które do jakich potraw pasują??

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Wykorzystanie przypraw w kuchni
To głównie cechy smakowo-zapachowe mają wpływ na to do jakich produktów czy dań są dobierane. Dzięki temu, można w łatwy sposób stworzyć ciekawe połączenia smakowe. Dodając umiejętnie przyprawę możemy zniwelować przykre doznania po zjedzeniu potraw z niektórymi składnikami - i tak np. wzdęcia po spożyciu kapusty łagodzi kminek; fasoli - cząber, a tłustych mięs - szałwia, cząber i majeranek!

A jakie zastosowanie mają takie przyprawy jak anyż, bazylia, estragon, kminek itp?

Anyż - doskonale komponuje się z surówkami owocowymi, sałatkami, potrawami z gruszek i jabłek, kapustą czerwoną, pieczonymi ciastami a także z napojami, nalewkami oraz likierami.

Bazylia (świeża) - wzbogaca smak surówek, sałatek, białego sera, zimnych sosów oraz mięsa.

Cząber - dodaje się go do potraw z kapusty, ze strączkowych a także do tłustych pieczonych mięs, kaczki oraz sosów.

Estragon - niezastąpiony przy doprawianiu dań z owoców morza, omletów francuskich, ryb, cielęciny oraz jagnięciny.

Jałowiec - głownie do dań z dziczyzny, ale również z wołowiny i wieprzowiny oraz potraw z kapusty i barszczu czerwonego.

Kminek - do potraw z kapusty, z ziemniaków, selera oraz do duszonego mięsa.

Imbir - potrawy z owoców, warzyw, ryby, potrawy z ryżu, ciasta.

Kurkuma - nadaje ładny żółty kolor potrawom, idealny do ryżu, drobiu i sosów.

Szafran - wzbogaca smak ryb, potraw z ryżu, bulionu oraz deserów.