Wykorzystujemy spady jabłkowe!

  • 1

Jeśli masz w sadzie po wichurze spady jabłkowe, nie wyrzucaj ich - są cennym surowcem w kuchni.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Wykorzystujemy spady jabłkowe!
Już w lipcu spadają z jabłonek papierówki, a w sierpniu inne pózniejsze odmiany jabłek. Przy duzym urodzaju, drzewa zrzucaja nadmiar jabłuszek. Gdy są one odpowiednio duze, z powodzeniem mozesz wykorzystać je w kuchni. Są dość kwasne, więc idealne do ciast z jabłkami. Mozesz również z soku, po zaszczepieniu szlachetnymi drożdżami winiarskimi zrobić wino jabłkowe. Najprostszym sposobem jest przygotowanie delikatnego musu. Wyjmujemy z jabłek gniazda nasienne, rozgotowujemy je w niewielkiej ilości wody po czym przecieramy je przez sito. Na końcu dodajemy odpowiednią do smaku ilość cukru.