D Drzewo
O Ogień
Z Ziemia
M Metal
W Woda
Składniki dodajemy w podanej kolejności mieszając potrawę po dodaniu składników danej przemiany i odczekując dłuższą chwilę.
O na gorącą patelnię wlać łyżkę gorącej wody
Z dodać łyżkę oliwy z oliwek
M 2 pokrojone w plasterki pory ( raczej białe części) i 1 cebulę zeszklić ( wraca do Z )
Z pokrojony 1 duży ziemniak
M dodać szczyptę pieprzu, z 1 kg kalarepek odłożyć jedną, a pozostałe obrać i pokroić w cienkie półplasterki i dodać na patelnię
smażyć ok. 5 minut mieszając
W wlać bulion warzywny ( ugotowany wcześniej, ew. wodę ) tak żeby był ok 2 cm ponad warzywami, posolić
D kilka kropli cytryny
O szczyptę kurkumy i ew. uzupełnić gorącą wodą
Z odrobinę oliwy
M doprawić gałką muszkatołową
Chwilę pogotować. Zmiksować.
W osobnym garnku zblanszować pokrojoną w słupki 1 kalarepkę i 2 marchewki.
Warzywa odcedzić i nałożyć do miseczek. Zalać zupą i posypać ulubioną zieleniną.
O Ogień
Z Ziemia
M Metal
W Woda
Składniki dodajemy w podanej kolejności mieszając potrawę po dodaniu składników danej przemiany i odczekując dłuższą chwilę.
O na gorącą patelnię wlać łyżkę gorącej wody
Z dodać łyżkę oliwy z oliwek
M 2 pokrojone w plasterki pory ( raczej białe części) i 1 cebulę zeszklić ( wraca do Z )
Z pokrojony 1 duży ziemniak
M dodać szczyptę pieprzu, z 1 kg kalarepek odłożyć jedną, a pozostałe obrać i pokroić w cienkie półplasterki i dodać na patelnię
smażyć ok. 5 minut mieszając
W wlać bulion warzywny ( ugotowany wcześniej, ew. wodę ) tak żeby był ok 2 cm ponad warzywami, posolić
D kilka kropli cytryny
O szczyptę kurkumy i ew. uzupełnić gorącą wodą
Z odrobinę oliwy
M doprawić gałką muszkatołową
Chwilę pogotować. Zmiksować.
W osobnym garnku zblanszować pokrojoną w słupki 1 kalarepkę i 2 marchewki.
Warzywa odcedzić i nałożyć do miseczek. Zalać zupą i posypać ulubioną zieleniną.