Wykwintny krem z marchewki i kalarepki

Wykwintny krem z marchewki i kalarepki poleca Katarzyna Jaszczyk Górska, która prowadzi warsztaty gotowania wg Pięciu Przemian.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Wykwintny krem z marchewki i kalarepki
D Drzewo
O Ogień
Z Ziemia
M Metal
W Woda
Składniki dodajemy w podanej kolejności mieszając potrawę po dodaniu składników danej przemiany i odczekując dłuższą chwilę.

O   na gorącą patelnię wlać łyżkę gorącej wody
       
Z   dodać łyżkę oliwy z oliwek

M  2 pokrojone w plasterki pory ( raczej białe części) i 1 cebulę  zeszklić  ( wraca do  Z )

Z  pokrojony 1 duży ziemniak
    
M dodać szczyptę pieprzu,   z 1 kg kalarepek odłożyć jedną, a pozostałe obrać i pokroić w cienkie    półplasterki i dodać na patelnię

 smażyć ok. 5 minut mieszając

W  wlać bulion warzywny ( ugotowany wcześniej, ew. wodę ) tak żeby był ok 2 cm ponad warzywami, posolić

D  kilka kropli cytryny

O  szczyptę kurkumy i ew. uzupełnić gorącą wodą

Z odrobinę oliwy

M doprawić gałką muszkatołową

Chwilę pogotować. Zmiksować.

W osobnym garnku zblanszować pokrojoną w słupki 1 kalarepkę i 2 marchewki.
Warzywa odcedzić i nałożyć do miseczek. Zalać zupą i posypać ulubioną zieleniną.