Impreza promująca fasolę uprawianą tradycyjnie w Dolinie Dunajca jak co roku odbędzie się na zakliczyńskim Rynku. W sobotę wieczorem rozpoczyna się zabawą taneczną przy muzyce zespołu M4. Natomiast w niedzielę od godziny 10 -tej będzie można zwiedzać stoiska Jarmarku Produktów Lokalnych. Nie zabraknie innych atrakcji: miasteczka zabaw dla dzieci oraz występów artystycznych, a na zakończenie Święta Fasoli w niedzielę wystąpi legendarna polska grupa skifflowa NO TO CO.
Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca została w 2011 roku wpisana do unijnego rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (AOP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (IGP)
Fasola z Doliny Dunajca wyróżnia się od fasoli pochodzącej z innych regionów wielkością nasion, wyższą zawartością magnezu, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją, cienką i miękką skórką oraz o 10 min krótszym czasem gotowania.
Według informacji ministerstwa powierzchnia uprawy fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca w gminach zrzeszonych w Związku Gmin Fasolowych wynosi około 600 ha. Dolina Dunajca to jeden z najcieplejszych terenów w Polsce, a od stuleci występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym tamtejsze gleby stały się wyjąkowo żyzne. Plantacje pięknego Jasia wpisały się już na stałe w krajobraz Doliny Dunajca, a fasola pod różnymi postaciami stanowi ważny element regionalnej kuchni a także dziedzictwa kulturowego.
Fasola piękny Jaś z Doliny Dunajca została w 2011 roku wpisana do unijnego rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (AOP) i Chronionych Oznaczeń Geograficznych (IGP)
Fasola z Doliny Dunajca wyróżnia się od fasoli pochodzącej z innych regionów wielkością nasion, wyższą zawartością magnezu, słodkim smakiem, delikatną strukturą i konsystencją, cienką i miękką skórką oraz o 10 min krótszym czasem gotowania.
Według informacji ministerstwa powierzchnia uprawy fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca w gminach zrzeszonych w Związku Gmin Fasolowych wynosi około 600 ha. Dolina Dunajca to jeden z najcieplejszych terenów w Polsce, a od stuleci występujące tam powodzie naniosły wartościowe namuły rzeczne, dzięki którym tamtejsze gleby stały się wyjąkowo żyzne. Plantacje pięknego Jasia wpisały się już na stałe w krajobraz Doliny Dunajca, a fasola pod różnymi postaciami stanowi ważny element regionalnej kuchni a także dziedzictwa kulturowego.
Babciagramolka