Wśród wielu przewidzianych atrakcji, znajdziecie również takie, które kucharzy zainteresują najbardziej. Zobacz, co festiwal oferuje „od kuchni”.
Program spotkań z zakresu żywienia i gotowania:
17.09 godz. 10.00
Wykład „Co łączy pączki, piwo i wino?”
Wygłosi: S. Bonin.
Mowa o drożdżach, ich nieocenionych właściwościach i zastosowaniu w kuchni.
18.09 godz. 13.00
Wykład połączony w warsztatem pt. „Cała prawda o konserwantach w żywności”.
Wygłosi: E. Hać-Szymańczuk.
Przekonasz się, że stosowanie środków konserwujących w wielu przypadkach jest celowe a nawet korzystne. Konserwanty to nie samo zło.
23.09 godz. 16.30
Wykład „Rewolucje kuchenne. Rzecz o przestrzeni kuchni i jej wyposażeniu w mieszkalnictwie PRL”.
Wygłosi: K. Juchniewicz.
Zapoznasz się z nowinkami technicznymi i ciekawymi rozwiązaniami w urządzaniu kuchni.
23.09 godz. 17.00
Warsztat „Widelcem w tekście, czyli powieści drugiej połowy XIX wieku od kuchni”.
Poprowadzą: A. Sowa, I. Koczkodaj, M. Dzikowski.
Dowiesz się, co gotowano i jak traktowano kuchnię w literaturze XIX wieku.
23.09 godz. 18.00
Pokaz „Kuchnia i talerz – ciało i umysł”.
Poprowadzą: S. Bawa, E. Czrniecka-Skubina, M. Drywień, A. Janicki, M. Pilska.
Poznasz interesujące zjawiska, jakie zachodzą w kuchni, procesy, którym poddawane są różne składniki, a także przemiany organizmu.
24, 25.09 godz. 10-16
Pokaz pt. „Ciekły azot”
Poprowdzi: M. Kozubal.
Zobaczysz, jakie właściwości ma ciekły azot i czy można go wykorzystywać w calach innych niż mrożenie
Dla dzieci – Festiwal Nauki Małego Człowieka
24.09 „W krainie smaków i zapachów”
Prowadzący: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
m.in. E. Kostyra, A. Piotrowska, J. Rachtan-Janicka, K. Świąder
Dzieci, dzięki różnym testom i zabawom przekonają się, jak rozpoznaje się smak i zapach.
24, 25.09 „Fizyka w kuchni i w łazience”
Prowadzący: W. Niedzicki.
Interesujące doświadczenia, które Twoje dziecko będzie potrafiło wykonać samodzielnie. Duża frajda połączona z nauką.
25.09 „Budujemy piramidę żywieniową”
Prowadzący: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
m.in. O. Januszko, J. Kałuża, D. Madej, J. Bylinowska.
Rewelacyjna zabawa dla przedszkolaków, wspólne budowanie piramidy żywieniowej.
Program spotkań z zakresu żywienia i gotowania:
17.09 godz. 10.00
Wykład „Co łączy pączki, piwo i wino?”
Wygłosi: S. Bonin.
Mowa o drożdżach, ich nieocenionych właściwościach i zastosowaniu w kuchni.
18.09 godz. 13.00
Wykład połączony w warsztatem pt. „Cała prawda o konserwantach w żywności”.
Wygłosi: E. Hać-Szymańczuk.
Przekonasz się, że stosowanie środków konserwujących w wielu przypadkach jest celowe a nawet korzystne. Konserwanty to nie samo zło.
23.09 godz. 16.30
Wykład „Rewolucje kuchenne. Rzecz o przestrzeni kuchni i jej wyposażeniu w mieszkalnictwie PRL”.
Wygłosi: K. Juchniewicz.
Zapoznasz się z nowinkami technicznymi i ciekawymi rozwiązaniami w urządzaniu kuchni.
23.09 godz. 17.00
Warsztat „Widelcem w tekście, czyli powieści drugiej połowy XIX wieku od kuchni”.
Poprowadzą: A. Sowa, I. Koczkodaj, M. Dzikowski.
Dowiesz się, co gotowano i jak traktowano kuchnię w literaturze XIX wieku.
23.09 godz. 18.00
Pokaz „Kuchnia i talerz – ciało i umysł”.
Poprowadzą: S. Bawa, E. Czrniecka-Skubina, M. Drywień, A. Janicki, M. Pilska.
Poznasz interesujące zjawiska, jakie zachodzą w kuchni, procesy, którym poddawane są różne składniki, a także przemiany organizmu.
24, 25.09 godz. 10-16
Pokaz pt. „Ciekły azot”
Poprowdzi: M. Kozubal.
Zobaczysz, jakie właściwości ma ciekły azot i czy można go wykorzystywać w calach innych niż mrożenie
Dla dzieci – Festiwal Nauki Małego Człowieka
24.09 „W krainie smaków i zapachów”
Prowadzący: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
m.in. E. Kostyra, A. Piotrowska, J. Rachtan-Janicka, K. Świąder
Dzieci, dzięki różnym testom i zabawom przekonają się, jak rozpoznaje się smak i zapach.
24, 25.09 „Fizyka w kuchni i w łazience”
Prowadzący: W. Niedzicki.
Interesujące doświadczenia, które Twoje dziecko będzie potrafiło wykonać samodzielnie. Duża frajda połączona z nauką.
25.09 „Budujemy piramidę żywieniową”
Prowadzący: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
m.in. O. Januszko, J. Kałuża, D. Madej, J. Bylinowska.
Rewelacyjna zabawa dla przedszkolaków, wspólne budowanie piramidy żywieniowej.