Dopiero co mieliśmy okazję oglądać sportowców na Olimpiadzie w Londynie, a już niedługo będziemy mogli pasjonować się występem naszej reprezentacji na Kulinarnych Igrzyskach Olimpijskich, które odbędą się między 5 a 10 października w Erfurcie w Niemczech.
Pierwsze Kulinarne Igrzyska odbyły się w 1900 roku we Frankfurcie nad Menem i odbywają się tradycyjnie co 4 lata, zawsze w Niemczech. W pierwszej edycji wydarzenia wystąpiły 4 drużyny, a za cel miało promocję kuchni niemieckiej. Od tego czasu ewaluowało, a w 2012 roku rywalizować w Olimpiadzie będą drużyny z 42 krajów, w tym Polski.
Warto dodać, że Kulinarne Igrzyska Olimpijskie to nazwa potoczna imprezy pod nazwą Internationale Kochkunst Ausstellung.
W 2008 roku wygrała reprezentacja Norwegii, przed Niemcami i Szwajcarią. Kontrowersje wzbudziło postępowanie norwegów, którzy wydali wielkie pieniądze na promocję i trening swojej drużyny, symulując nawet konkursową kuchnię. Norwescy kucharze nie musieli przez czas przygotowań pracować w swoich kuchniach, całą energię mogli poświęcić na przygotowanie do Olimpiady.
Polska kadra wystąpi w składzie: Grzegorz Cielecki (kapitan), Rafał Targosz, Tomasz Purol, Bartosz Budzyński, Krystian Skwierz oraz Tomasz Deker, a zgrupowania rozpoczęły się już w kwietniu. Więcej o naszej reprezentacji już niedługo w „Gwieździe w Kuchni”!
Cele, jakie stawia sobie kadra Polski, to poza staraniem się o jak najlepsze wynik także zaznaczenie obecności Polski na kulinarnej mapie świata, nawiązanie międzynarodowych kontaktów oraz poszukiwanie inspiracji kulinarnych.
Nasza kadra zmierzy się w 4 kategoriach, obejmujących zarówno przekąski, dania wegetariańskie, dania główne czy desery. Potrawy będą oceniane pod względem poziomu trudności, wykorzystaniu produktów, kompozycji i kreatywności oraz potencjałowi promocyjnemu.
Kategoria A
Finger Food 10-20 g /porcja
2 zakąski zimne dla 6 osób
2 zakąski ciepłe dla 6 osób
Talerz prezentacyjny z zakąskami
Płyta zimna dla 8 osób oraz talerz prezentacyjny
4 talerze ze starterami (2 zimne i 2 ciepłe)
Kategoria B
Menu wegetariańskie bez użycia laktozy:
- starter
- danie główne
- deser
5-daniowy set menu dla 1 osoby z deserem
4 innowacyjne dania główne
Kategoria C
1 dzieło cukiernicze wykonane z dowolnego produktu (wys. do 60 cm)
4 talerze deserowe dla 1 osoby
1 płyta przekąsek słodkich dla 6 osób
1 płyta pralin dla 6 osób (6-14 g)
Kategoria R
Zestaw obiadowy dla 110 osób w cenie 12 euro/os
Zakąska ciepła (ryba, owoce morza lub drób)
Danie główne (mięso rzeźnicze lub dziczyzna)
Deser
Pierwsze Kulinarne Igrzyska odbyły się w 1900 roku we Frankfurcie nad Menem i odbywają się tradycyjnie co 4 lata, zawsze w Niemczech. W pierwszej edycji wydarzenia wystąpiły 4 drużyny, a za cel miało promocję kuchni niemieckiej. Od tego czasu ewaluowało, a w 2012 roku rywalizować w Olimpiadzie będą drużyny z 42 krajów, w tym Polski.
Warto dodać, że Kulinarne Igrzyska Olimpijskie to nazwa potoczna imprezy pod nazwą Internationale Kochkunst Ausstellung.
W 2008 roku wygrała reprezentacja Norwegii, przed Niemcami i Szwajcarią. Kontrowersje wzbudziło postępowanie norwegów, którzy wydali wielkie pieniądze na promocję i trening swojej drużyny, symulując nawet konkursową kuchnię. Norwescy kucharze nie musieli przez czas przygotowań pracować w swoich kuchniach, całą energię mogli poświęcić na przygotowanie do Olimpiady.
Polska kadra wystąpi w składzie: Grzegorz Cielecki (kapitan), Rafał Targosz, Tomasz Purol, Bartosz Budzyński, Krystian Skwierz oraz Tomasz Deker, a zgrupowania rozpoczęły się już w kwietniu. Więcej o naszej reprezentacji już niedługo w „Gwieździe w Kuchni”!
Cele, jakie stawia sobie kadra Polski, to poza staraniem się o jak najlepsze wynik także zaznaczenie obecności Polski na kulinarnej mapie świata, nawiązanie międzynarodowych kontaktów oraz poszukiwanie inspiracji kulinarnych.
Nasza kadra zmierzy się w 4 kategoriach, obejmujących zarówno przekąski, dania wegetariańskie, dania główne czy desery. Potrawy będą oceniane pod względem poziomu trudności, wykorzystaniu produktów, kompozycji i kreatywności oraz potencjałowi promocyjnemu.
Kategoria A
Finger Food 10-20 g /porcja
2 zakąski zimne dla 6 osób
2 zakąski ciepłe dla 6 osób
Talerz prezentacyjny z zakąskami
Płyta zimna dla 8 osób oraz talerz prezentacyjny
4 talerze ze starterami (2 zimne i 2 ciepłe)
Kategoria B
Menu wegetariańskie bez użycia laktozy:
- starter
- danie główne
- deser
5-daniowy set menu dla 1 osoby z deserem
4 innowacyjne dania główne
Kategoria C
1 dzieło cukiernicze wykonane z dowolnego produktu (wys. do 60 cm)
4 talerze deserowe dla 1 osoby
1 płyta przekąsek słodkich dla 6 osób
1 płyta pralin dla 6 osób (6-14 g)
Kategoria R
Zestaw obiadowy dla 110 osób w cenie 12 euro/os
Zakąska ciepła (ryba, owoce morza lub drób)
Danie główne (mięso rzeźnicze lub dziczyzna)
Deser