Zamrażanie owoców

Letnia pora to czas kiedy owoców jest w bród. Warto wtedy pomyśleć o zimie i przygotować małe zapasy. Najprościej przechować je w zamrażarce.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Zamrażanie owoców
Owoce przeznaczone do zamrożenia powinny być świeże i zdrowe.Należy je oczyścić umyć i osuszyć.

Sposób zamrażania zależy od rodzaju owoców i późniejszego przeznaczenia.

Owoce miekkie np. maliny, truskawki, wiśnie najlepiej jest zamrozić na tacy, dopiero gdy stwardnieją w zamrażarce, przekłądamy do woreczków foliowych przeznaczonych do mrożonek. Po rozmrożeniu zachowają kształt i nie będą sklejone.

Owoce twarde - pokrojone w kawałki i miękkie w całości można zamrozić od razu w pojemniku czy woreczku, dodatkowo można je przesypać cukrem. Tak zamrożone owoce po rozmrozeniu tracą kształt i sklejają się.Dlatego najlepiej przeznaczyć je na mus czy nadzienie do naleśników.

Owoce soczyste, które po rozmrożeniu zmieniają kolor np. brzoskwinie najlepiej zamraża sie ułozone w pojemniku zalane przestudzonym syropem. Syrop może być lekki 1 objętość cukru na 2 objętosci wody.Po rozmrożeniu takie owoce zachowają naturalny kolor,ale też będą miekkie i słodkie. Można je wtedy wyjać z syropu i dodać do ciasta lub zmiksować na mus. Gdy owoce wraz z syropem rozprowadzi się przegotowaną wodą pyszny kompot będzie gotowy.