Jak zrobić szejka lodowego?

Przepis na to, jak zrobić szejka lodowego, jest bajecznie prosty. Po zmiksowaniu lodów z mlekiem otrzymujemy pyszny napój. I nie musimy iść do lodziarni.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić szejka lodowego?
fot. Fotolia
To, jaki smak szejka uzyskamy, zależy zawsze od lodów użytych na etapie produkcji. W lodziarni najczęściej spotykamy waniliowe, truskawkowe i czekoladowe

Z czego zrobić szejka lodowego?

Kiedy dopada nas ochota na szejka, a za oknem pada deszcz, nie musimy obchodzić się smakiem. Wystarczy sięgnąć po to, co mamy w domu. Do zrobienia szejka potrzebne nam będą: mleko i lody kupione w sklepie lub zrobione samodzielnie:
  • Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodając cukier puder.
  • W misce ubijamy żółtka jajek i dodajemy ugotowane mleko.
  • Masę przelewamy do kolejnego garnka i gotujemy na małym ogniu.
  • Po ostygnięciu mieszamy z dwiema szklankami śmietany kremówki.
  • Wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.
  • Aby uzyskać konkretny smak lodów domowych – np. czekoladowo-kawowy – do gotującego się mleka dodajemy kakao i kawę. Można to też zrobić w momencie miksowania żółtek jajka.

Szejk lodowy – krok po kroku

Zrobienie szejka lodowego jest bardzo proste. Wystarczy bowiem wszystkie składniki zmiksować ze sobą lub przepuścić przez blender. Gotowy napój przelewamy do szklanek i pijemy! Często można spotkać się z dodawaniem do blendera kostek lodu, ale jest to kwestia gustu. Wszyscy domownicy będą zachwyceni, ale ci najmłodsi - najbardziej!