To, jaki smak szejka uzyskamy, zależy zawsze od lodów użytych na etapie produkcji. W lodziarni najczęściej spotykamy waniliowe, truskawkowe i czekoladowe.
Z czego zrobić szejka lodowego?
Kiedy dopada nas ochota na szejka, a za oknem pada deszcz, nie musimy obchodzić się smakiem. Wystarczy sięgnąć po to, co mamy w domu. Do zrobienia szejka potrzebne nam będą: mleko i lody kupione w sklepie lub zrobione samodzielnie:
Szejk lodowy – krok po kroku
Zrobienie szejka lodowego jest bardzo proste. Wystarczy bowiem wszystkie składniki zmiksować ze sobą lub przepuścić przez blender. Gotowy napój przelewamy do szklanek i pijemy! Często można spotkać się z dodawaniem do blendera kostek lodu, ale jest to kwestia gustu. Wszyscy domownicy będą zachwyceni, ale ci najmłodsi - najbardziej!
Z czego zrobić szejka lodowego?
Kiedy dopada nas ochota na szejka, a za oknem pada deszcz, nie musimy obchodzić się smakiem. Wystarczy sięgnąć po to, co mamy w domu. Do zrobienia szejka potrzebne nam będą: mleko i lody kupione w sklepie lub zrobione samodzielnie:
- Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodając cukier puder.
- W misce ubijamy żółtka jajek i dodajemy ugotowane mleko.
- Masę przelewamy do kolejnego garnka i gotujemy na małym ogniu.
- Po ostygnięciu mieszamy z dwiema szklankami śmietany kremówki.
- Wkładamy do zamrażarki na minimum 6 godzin.
- Aby uzyskać konkretny smak lodów domowych – np. czekoladowo-kawowy – do gotującego się mleka dodajemy kakao i kawę. Można to też zrobić w momencie miksowania żółtek jajka.
Szejk lodowy – krok po kroku
Zrobienie szejka lodowego jest bardzo proste. Wystarczy bowiem wszystkie składniki zmiksować ze sobą lub przepuścić przez blender. Gotowy napój przelewamy do szklanek i pijemy! Często można spotkać się z dodawaniem do blendera kostek lodu, ale jest to kwestia gustu. Wszyscy domownicy będą zachwyceni, ale ci najmłodsi - najbardziej!