Składniki
sos sojowo-grzybowy, cynamon, imbir (korzeń), kardamon, miód, sos sojowy ”kikkoman light”, czosnek, anyż, pierś z kaczki 350g, sos „teriyaki”, biały sezam
Sposób wykonania
W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Do pojemnika wsypujemy 20g cynamonu, 20g startego imbiru, 2-3g kardamonu oraz 2-3g startego anyżu. Wlewamy łyżkę stołową miodu, 30ml sosu sojowo-grzybowego oraz 100ml sosu sojowego „kikkoman light”. Dodajemy także drobniutko posiekany ząbek czosnku. Po wymieszaniu składników powinniśmy uzyskać ciemno brązowy kolor marynaty o delikatnie słodkawym smaku.
Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w kratkę, tnąc pod skosem. Naciętą pierś przekładamy do pojemnika z marynatą, obtaczając ją z każdej strony. Pojemnik odstawiamy na około 5 godzin, systematycznie obracając pierś, co godzinę, aby równomiernie nasiąkła marynatą.
W między czasie prażymy sezam na suchej patelni.
Nagrzewamy piec do temperatury około 180 stopni i pieczemy pierś przez około 40 minut. Warto delikatnie polewać naszą „kaczkę” marynatą, aby mięso nie wysuszyło się podczas pieczenia.
Pierś wyjmujemy i kroimy pod skosem w plastry. Rozkładamy na talerzu, polewamy podgrzanym sosem „teriyaki” i posypujemy sezamem. Porcję podajemy z ryżem i dekorujemy świeżymi warzywami.
sos sojowo-grzybowy, cynamon, imbir (korzeń), kardamon, miód, sos sojowy ”kikkoman light”, czosnek, anyż, pierś z kaczki 350g, sos „teriyaki”, biały sezam
Sposób wykonania
W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Do pojemnika wsypujemy 20g cynamonu, 20g startego imbiru, 2-3g kardamonu oraz 2-3g startego anyżu. Wlewamy łyżkę stołową miodu, 30ml sosu sojowo-grzybowego oraz 100ml sosu sojowego „kikkoman light”. Dodajemy także drobniutko posiekany ząbek czosnku. Po wymieszaniu składników powinniśmy uzyskać ciemno brązowy kolor marynaty o delikatnie słodkawym smaku.
Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w kratkę, tnąc pod skosem. Naciętą pierś przekładamy do pojemnika z marynatą, obtaczając ją z każdej strony. Pojemnik odstawiamy na około 5 godzin, systematycznie obracając pierś, co godzinę, aby równomiernie nasiąkła marynatą.
W między czasie prażymy sezam na suchej patelni.
Nagrzewamy piec do temperatury około 180 stopni i pieczemy pierś przez około 40 minut. Warto delikatnie polewać naszą „kaczkę” marynatą, aby mięso nie wysuszyło się podczas pieczenia.
Pierś wyjmujemy i kroimy pod skosem w plastry. Rozkładamy na talerzu, polewamy podgrzanym sosem „teriyaki” i posypujemy sezamem. Porcję podajemy z ryżem i dekorujemy świeżymi warzywami.