Zapiekanka warzywna

Przepis Katarzyny Jaszczyk-Górskiej z Warsztatów Gotowania wg Pięciu Przemian

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zapiekanka warzywna
D Drzewo
O Ogień
Z Ziemia
M Metal
W Woda
składniki dodajemy w podanej kolejności mieszając potrawę po dodaniu składników danej przemiany i odczekując dłuższą chwilę.

Pokroić w duże kawałki dowolną mieszankę twardych warzyw: marchew, ziemniaki, pietruszka, kalarepa, biała rzodkiew, seler, dynia.

Włożyć warzywa do naczynia żaroodpornego, wysmarować oliwą, pieprzem i solą. Posypać ulubionymi przyprawami ziołowymi lub obłożyć świeżym rozmarynem. Można podlać trochę bulionem.

Zapiekać ok. 45 minut, pierwsze pół godziny pod przykryciem. Na ostatnie 15 minut można posypać płatkami migdałów jeśli nie mamy żadnego sosu.

Można zrobić domowe pesto:

małe opakowanie orzechów pinii
pęczek bazylii
sól
oliwa ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji )

Składniki zmiksować i polać upieczone warzywa.