Zapraszamy na Dni Belgijskie

  • 1

W dniach 18 - 19 listopada 2010 w Warszawie odbędą się Dni Belgijskie

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Zapraszamy na Dni Belgijskie
Dni Belgijskie to doskonała okazja do zapoznania sie z kuchnią belgijską - na świecie bardzo wysoko cenioną. W Warszawie już po raz dwunasty odbędzie się cykl imprez kulturalno-biznesowych, które na pewno umożliwią zacieśnienie stosunków między Polską a Belgią.

Organizatorem tego przedsięwzięcia jest Belgijska Izba Gospodarcza (Belgian Business Chamber).

Nasz portal objął natomiast patronat medialny nad wydarzeniem.

Każdy smakosz znajdzie tu coś dla siebie
 
Nie piszemy o tym bez powodu. W ramach imprez kulinarnych Mussels & Fries na tych, którzy zdecydują się zapoznać bliżej z tradycjami kulinarnymi, czekają wykwintne dania...

W menu znajdą się:
  • Mule w sosie winnym
  • Mule w sosie pomidorowym
  • Mule na ostro

Deserem będzie doskonały mus czekoladowy, a w gardle nie zaschnie dzięki złocistemu napojowi!!


Kilka słów o specyfice kuchni


Kuchnia belgijska to kompilacja kilku nakładających się na siebie tradycji - z francuskiej czerpiąc finezję, z niemieckiej - szczodrość w przyrządzaniu potraw.

Mało kto wie, że to właśnie w Belgii "wynaleziono" frytki, jadane tak chętnie z kremowym majonezem. Za to chyba każdy słyszał o niebywałym przysmaku - do picia, jedzenia, o czymś, co rozpływa się w ustach. Na myśl przyjść może tylko jedno... czekolada! 

Najpopularniejsze zaś pralinki są istnym dziełem sztuki!

Oprocz tego - Belgowie prawdopodobnie chcieli czymś zastąpić kawę - wyhodowali więc cykorię. Dziś jest ona doskonałym, i przecież popularnym dodatkiem do sałatek czy zup.

  Wspomniane mule podawane z frytkami to już narodowy przysmak tego kraju.

Poza tym Belgia słynie także z wybornego piwa. Ma ono długą historię, dzięki czemu obfituje w rodzaje, z których każdy posiada swój niepowtarzalny kufel. 

Co ciekawe - to właśnie tam obok tzw. pilsów do dziś powstają piwa wysokoprocentowe. Wszystko za sprawą zakazu wprowadzonego na początku XX wieku, zakazującego sprzedaży mocnych alkoholi w belgijskich barach. W odpowiedzi na to zaczęto warzyć coraz mocniejsze piwa. I choć w 1983 roku zakaz zniesiono - tradycja pozostała.



By wziąć udział w tej uczcie smaków...


należy przyjść do warszawskiej restauracji Sketch przy ul. Foksal 19. Organizatorzy zapraszają już od 12.00.
Koszt takiego belgijskiego wieczoru to 55 zł.


  Zapraszamy na stronę Belgijskiej Izby Gospodarczej: www.belgium.pl