Sól to podstawowy produkt stosowany w kuchni, doprawiamy nią przyprawy, dodajemy do kanapek, przetworów itp., ale jest jeszcze wiele innych jej zastosowań dzięki, którym nasze gotowanie będzie o wiele szybsze, prostsze i smaczniejsze, oto co może zdziałać szczypta soli:
- dodana do jajek podczas gotowania zapobiega pękaniu skorupek;
- dodana do mleka przedłuża jego świeżość;
- mielona kawa będzie bardziej aromatyczna po dodaniu odrobiny soli;
- dodana do piany z białek przyspiesza jej ubijanie;
- dodana do kompotu z jabłek, przyspiesza ich gotowanie i podnosi walory smakowe;
- podnosi walory smakowe owoców cytrusowych;
- dodana do kompotu z rabarbaru odkwasza jego smak, przez co można dodać mniej cukru;
- podkreśla smak czekolady w tortach i ciastach;
- wysypana na patelnię teflonową i podgrzana pozwala smażyć mięso i jajka bez dodatku tłuszczu
- dodana do jajek podczas gotowania zapobiega pękaniu skorupek;
- dodana do mleka przedłuża jego świeżość;
- mielona kawa będzie bardziej aromatyczna po dodaniu odrobiny soli;
- dodana do piany z białek przyspiesza jej ubijanie;
- dodana do kompotu z jabłek, przyspiesza ich gotowanie i podnosi walory smakowe;
- podnosi walory smakowe owoców cytrusowych;
- dodana do kompotu z rabarbaru odkwasza jego smak, przez co można dodać mniej cukru;
- podkreśla smak czekolady w tortach i ciastach;
- wysypana na patelnię teflonową i podgrzana pozwala smażyć mięso i jajka bez dodatku tłuszczu