Zastosowanie soli w kuchni

Zastosowanie soli w przygotowywaniu codziennych potraw.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zastosowanie soli w kuchni
Sól to podstawowy produkt stosowany w kuchni, doprawiamy nią przyprawy, dodajemy do kanapek, przetworów itp., ale jest jeszcze wiele innych jej zastosowań dzięki, którym nasze gotowanie będzie o wiele szybsze, prostsze i smaczniejsze, oto co może zdziałać szczypta soli:


- dodana do jajek podczas gotowania zapobiega pękaniu skorupek;

- dodana do mleka przedłuża jego świeżość;

- mielona kawa będzie bardziej aromatyczna po dodaniu odrobiny soli;

- dodana do piany z białek przyspiesza jej ubijanie;

- dodana do kompotu z jabłek, przyspiesza ich gotowanie i podnosi walory smakowe;

- podnosi walory smakowe owoców cytrusowych;

- dodana do kompotu z rabarbaru odkwasza jego smak, przez co można dodać mniej cukru;

- podkreśla smak czekolady w tortach i ciastach;

- wysypana na patelnię teflonową i podgrzana pozwala smażyć mięso i jajka bez dodatku tłuszczu