KAPUSTA BIAŁA
Młoda kapusta jest smaczna i zdrowa. Zawiera praktycznie tyle samo witaminy C, co cytryna, jak również wiele witamin z grupy B, oraz witamin z grupy A. Do tych właściwości możemy wliczyć magnez, potas, wapń, żelazo, oraz kwas foliowy. Kapusta jest niskokaloryczna. Jeżeli chcemy się odchudzić i zrzucić nadmiar kilogramów, należy jak najwięcej jeść właśnie kapusty, a szczególnie duże właściwości ma sok z kapusty. Picie soku z kapusty wzmacnia odporność i pomaga na anemię. Jest też dobrym lekarstwem na wrzody żołądka.
Można ją również stosować, jako okłady na bóle reumatyczne. Oprócz właściwości leczniczych kapustę wykorzystujemy w kuchni jako surową, na przykład do sałatek, jak i gotowaną na różne sposoby. Młodą kapustę przygotowujemy znacznie krócej, jest delikatniejsza i szybko się gotuje. Jest aromatyczna, pyszna i przede wszystkim zdrowa. Możemy przygotować z niej pyszny obiad, ciepłą kolację, wspaniałą sałatkę lub przekąskę. Świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami, jak również z zupami, które możemy przygotować na wiele sposobów. Młoda kapusta nadaje się także na przekąski na zimno, gdyż ma wiele walorów smakowych. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania gołąbków czy bigosu.
KAPUSTA CZERWONA
Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze kapusty białej. Ma przyjemniejszy smak, dlatego dodajemy ją do zup i rosołów. Idealnie nadaje się do faszerowania. Swój kolor zawdzięcza najsilniejszym przeciwutleniaczom, czyli antocyjanom. Stanowi dodatek do zrazów zawijanych z wołowiny, świetna jako surówka do ziemniaków.
Młoda kapusta jest smaczna i zdrowa. Zawiera praktycznie tyle samo witaminy C, co cytryna, jak również wiele witamin z grupy B, oraz witamin z grupy A. Do tych właściwości możemy wliczyć magnez, potas, wapń, żelazo, oraz kwas foliowy. Kapusta jest niskokaloryczna. Jeżeli chcemy się odchudzić i zrzucić nadmiar kilogramów, należy jak najwięcej jeść właśnie kapusty, a szczególnie duże właściwości ma sok z kapusty. Picie soku z kapusty wzmacnia odporność i pomaga na anemię. Jest też dobrym lekarstwem na wrzody żołądka.
Można ją również stosować, jako okłady na bóle reumatyczne. Oprócz właściwości leczniczych kapustę wykorzystujemy w kuchni jako surową, na przykład do sałatek, jak i gotowaną na różne sposoby. Młodą kapustę przygotowujemy znacznie krócej, jest delikatniejsza i szybko się gotuje. Jest aromatyczna, pyszna i przede wszystkim zdrowa. Możemy przygotować z niej pyszny obiad, ciepłą kolację, wspaniałą sałatkę lub przekąskę. Świetnie komponuje się ze wszystkimi warzywami, jak również z zupami, które możemy przygotować na wiele sposobów. Młoda kapusta nadaje się także na przekąski na zimno, gdyż ma wiele walorów smakowych. Najczęściej wykorzystywana jest do przygotowania gołąbków czy bigosu.
KAPUSTA CZERWONA
Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze kapusty białej. Ma przyjemniejszy smak, dlatego dodajemy ją do zup i rosołów. Idealnie nadaje się do faszerowania. Swój kolor zawdzięcza najsilniejszym przeciwutleniaczom, czyli antocyjanom. Stanowi dodatek do zrazów zawijanych z wołowiny, świetna jako surówka do ziemniaków.