Kiszona kapusta jest jednym z najlepszych źródeł witaminy C, w jej składzie znajdziemy dużą ilość wapnia oraz potasu. Kiszona kapusta zawiera bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Dzięki temu wzmacnia odporność i pomaga w leczeniu przeziębień. Łagodzi również chorobę wrzodową żołądka, choroby skórne i artretyzm. Jest tylko jeden warunek: by zachowała swoje zdrowotne właściwości, musi być zjedzona na surowo.
Jak kisić kapustę? Zobacz poradę modestep, w której znajdziesz odpowiedzi na pytania: jaką kapustę kisić, jak szatkować i ugniatać kapustę oraz jak postępować z kapusta w czasie fermentacji.
I. Przetwory z kapusty na zimę
jaNina poleca nam kisić kapustę z jałowcem. Natomiast olena262 kisi kapustę tradycyjną metodą.
Nasza propozycja: Czerwona kapusta z octem
Składniki:
- 2,5 kg czerwonej kapusty (duża główka)
- 2 szklanki wody
- ok. 10 dag cukru
- 0,5 szklanki octu 10%
- sól do smaku ok. 2 łyżki
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, opłukać, osuszyć, dość drobno poszatkować. Do dużego garnka wlać wodę, ocet, cukier, dodać pozostałe przyprawy, zagotować. Włożyć poszatkowaną kapustę, przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut od chwili ponownego zawrzenia wody. Wystawić, przełożyć kapustę z zalewą do przygotowanych słoików, zakręcić przykrywki. Wstawić do wyłożonego ściereczką garnka z gorącą wodą, aby słoiki nie dotykały jeden drugiego (mogą popękać), pasteryzować 20 minut, sprawdzić, czy przykrywki są szczelnie zakręcone.
II. Kapuśniak - pyszna i rozgrzewająca zupa
Pyza poleca smaczny i szybki Kapuśniak na warkoczu. Dża natomiast zachęca do gotowania Kapuśniaka na żeberkach.
Nasza propozycja: Kapuśniak staropolski, czyli kapuśniak z boczkiem i z suszonymi grzybami.
Składniki:
- 2 l wywaru mięsnego
- 70 dag kapusty kiszonej
- 50 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- duża cebula
- 4 suszone grzybki
- łyżka mąki pszennej
- 20 dag kiełbasy lub boczku wędzonego
- kminek
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki zalać częścią wywaru i ugotować. Grzyby ugotować i drobno posiekać, wodę z gotowania zostawić. Kapustę pokroić, zalać drugą częścią wywaru, podgotować, przelać do ugotowanych ziemniaków
Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do zupy.
Na tłuszczu po smażeniu boczku zeszklić posiekaną cebulę, Dodać mąkę i lekko zrumienić, przełożyć razem z grzybami i wywarem z ich gotowania do kapuśniaku. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku.
III. Bigos, czyli to co z kiszonej kapusty najlepsze.
Pigwa podaje przepis na pyszny Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami. Wielodniowy Bigos ze śliwkami i białą kiełbasą na żeberkach poleca pacpaw.
Nasza propozycja: Bigos myśliwski
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1,5 kg różnych mięs
- 50 dag wędlin
- 5 dag słoniny
- 2 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 6 dag suszonych grzybów
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
Wykonanie:
Grzyby umyj, namocz, ugotuj, pokrój, wywar zachowaj. Kapustę posiekaj, zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Każdy rodzaj mięsa osobno podsmaż na smalcu, potem oddzielnie uduś z przyprawami, pokrój, włóż do kapusty.
Dodaj grzyby z wywarem, duś na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny, często mieszając, dodaj pokrojone wędliny i stopioną słoninę z podsmażoną na niej cebulą. Przypraw bigos, wlej połowę wina i duś jeszcze 40 minut. Po zdjęciu z ognia dolej resztę wina.
Przepisy pochodzą z magazynu: Przyjaciółka
Jak kisić kapustę? Zobacz poradę modestep, w której znajdziesz odpowiedzi na pytania: jaką kapustę kisić, jak szatkować i ugniatać kapustę oraz jak postępować z kapusta w czasie fermentacji.
I. Przetwory z kapusty na zimę
jaNina poleca nam kisić kapustę z jałowcem. Natomiast olena262 kisi kapustę tradycyjną metodą.
Nasza propozycja: Czerwona kapusta z octem
Składniki:
- 2,5 kg czerwonej kapusty (duża główka)
- 2 szklanki wody
- ok. 10 dag cukru
- 0,5 szklanki octu 10%
- sól do smaku ok. 2 łyżki
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, opłukać, osuszyć, dość drobno poszatkować. Do dużego garnka wlać wodę, ocet, cukier, dodać pozostałe przyprawy, zagotować. Włożyć poszatkowaną kapustę, przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut od chwili ponownego zawrzenia wody. Wystawić, przełożyć kapustę z zalewą do przygotowanych słoików, zakręcić przykrywki. Wstawić do wyłożonego ściereczką garnka z gorącą wodą, aby słoiki nie dotykały jeden drugiego (mogą popękać), pasteryzować 20 minut, sprawdzić, czy przykrywki są szczelnie zakręcone.
II. Kapuśniak - pyszna i rozgrzewająca zupa
Pyza poleca smaczny i szybki Kapuśniak na warkoczu. Dża natomiast zachęca do gotowania Kapuśniaka na żeberkach.
Nasza propozycja: Kapuśniak staropolski, czyli kapuśniak z boczkiem i z suszonymi grzybami.
Składniki:
- 2 l wywaru mięsnego
- 70 dag kapusty kiszonej
- 50 dag ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- duża cebula
- 4 suszone grzybki
- łyżka mąki pszennej
- 20 dag kiełbasy lub boczku wędzonego
- kminek
- majeranek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki zalać częścią wywaru i ugotować. Grzyby ugotować i drobno posiekać, wodę z gotowania zostawić. Kapustę pokroić, zalać drugą częścią wywaru, podgotować, przelać do ugotowanych ziemniaków
Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do zupy.
Na tłuszczu po smażeniu boczku zeszklić posiekaną cebulę, Dodać mąkę i lekko zrumienić, przełożyć razem z grzybami i wywarem z ich gotowania do kapuśniaku. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku.
III. Bigos, czyli to co z kiszonej kapusty najlepsze.
Pigwa podaje przepis na pyszny Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami. Wielodniowy Bigos ze śliwkami i białą kiełbasą na żeberkach poleca pacpaw.
Nasza propozycja: Bigos myśliwski
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 1,5 kg różnych mięs
- 50 dag wędlin
- 5 dag słoniny
- 2 łyżki smalcu
- 1 cebula
- 6 dag suszonych grzybów
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, jałowca
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
Wykonanie:
Grzyby umyj, namocz, ugotuj, pokrój, wywar zachowaj. Kapustę posiekaj, zalej wrzątkiem, gotuj na małym ogniu bez przykrycia. Każdy rodzaj mięsa osobno podsmaż na smalcu, potem oddzielnie uduś z przyprawami, pokrój, włóż do kapusty.
Dodaj grzyby z wywarem, duś na małym ogniu pod przykryciem 1,5 godziny, często mieszając, dodaj pokrojone wędliny i stopioną słoninę z podsmażoną na niej cebulą. Przypraw bigos, wlej połowę wina i duś jeszcze 40 minut. Po zdjęciu z ognia dolej resztę wina.
Przepisy pochodzą z magazynu: Przyjaciółka