Sposób przygotowania:
Żeberka z gruszkami,purre z bobu, letnia sałatka
Żeberka myjemy , kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie z warzywami , liścmi laurowymi i zielem angielskiem przez około 1 godzinę. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Przelewamy zimną wodą , obieramy z łupin i blędujemy z masłem i śmietanką. Doprawiamy do smaku. Składniki marynaty łączymy ze sobą. Gruszki obieramy , wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do marynaty i całość mieszamy. Żeberka obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Do rękawa do pieczenia wkładamy mięso wraz z marynatą. Mieszamy energicznie.Wkładamy do pieca i pieczemy przez 30-40 minut. W między czasie przygotowujemy sałatke. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Wycinamy fileciki z pomarańczy. Kalarepę obieramy i obieraczką do warzyw ścinamy płatki z kalarepki. Na talerz nakładamy sałatke , dekorujemy poziomkami i polewamy delikatnie oliwą. Puree z bobu podgrzewamy i nakładamy na talerz. Zeberka wyciągamy z piekarnika. Nakładamy wraz z gruszkami i powstałym sosem.