Dzięki niezwykłej konstrukcji - podwójnym ściankom - naczynie do gotowania Sammi umożliwia: smażenie bez grama tłuszczu a nawet… gotowanie bez wody! To jednak nie wszystko: smażenie mrożonych ryb bez rozmrażania oraz całkowita eliminacja użycia soli podczas przygotowywania potraw, choć wydają się nierealne, dzięki naczyniu Sammi - są możliwe do wykonania!
Jak to możliwe? Do gotowania warzyw - zarówno świeżych, jak i mrożonych - wykorzystywana jest zawarta w nich woda; innymi słowy - gotują się we własnej parze. W praktyce oznacza to, że składniki mineralne oraz witaminy nie wypłukują się, a warzywa zachowują swój naturalny smak.
Podobnie jest z rybami - gatunki morskie są naturalnie lekko słone, jednak smażone tradycyjnie, na oleju - wchłaniają go w znacznych ilościach i tak naprawdę to właśnie olej… solimy! Wykorzystując naczynie Sammi możemy przygotować rybę zupełnie bez tłuszczu, zachowując jej naturalny, słonawy smak.
fot. materiały prasowe
To samo dotyczy ryb mrożonych - nie ma potrzeby ich rozmrażania na kilka godzin przed planowanym przygotowywaniem; szukanie magicznych sposobów na szybkie rozmrożenie ryby również nie będzie już potrzebne! Musicie przyznać, że ta możliwość znacznie ułatwi życie wszystkim zapominalskim, żyjącym w pośpiechu oraz tym, których nagle naszła ochota na rybkę!
Dzięki możliwościom oferowanym przez naczynie Sammi można w łatwy sposób przygotować dania dla osób, których żywienie wymaga specjalistycznej diety, np. cukrzyków, osób z nadciśnieniem tętniczym, cierpiącym na przewlekłe zapalenie trzustki, miażdżycę, niedoczynność tarczycy i wiele, wiele innych.
Co więcej, dania te nie tylko spełniają wymogi poszczególnych diet, ale przede wszystkim są smaczne, a ich wygląd zachęca do jedzenia! Przygotowanie dietetycznych potraw jeszcze nigdy nie było tak przyjemne… i proste!
Poniższe przepisy polecamy nie tylko osobom, którym są dedykowane - również tym, którym nie doskwiera żadna dolegliwość wymagająca określonego sposobu żywienia! Jeśli lubisz dobrze zjeść, nasze propozycje z pewnością przypadną Ci do gustu. I wyjdą na zdrowie!
MEDALIONY Z ŁOSOSIA ZE SZPINAKIEM
Przepis rekomendowany dla osób na diecie obniżającej poziom cholesterolu.
fot. materiały prasowe/youtube
SKŁADNIKI:
filet z łososia
szpinak świeży
sok z 1/2 cytryny
1/2 dużej cebuli
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1/2 batata
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy, koperek.
PRZYGOTOWANIE:
Łososia pokrój w paski o szerokości ok. 3 cm. Cebulę pokrój w kostkę, pomidora podziel na osiem części, batata pokrój w talarki. Rozgrzej naczynie na dużym ogniu (ok. 3 minuty).
Kiedy naczynie będzie rozgrzane, włóż łososia. Skrop cytryną, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i posyp koperkiem. Całość wymieszaj. Następnie dodaj pomidory, bataty, cebulę i czosnek oraz szpinak. Przykryj naczynie i duś całość ok. 25 minut na średnim ogniu.
DORSZ Z BATATAMI
Przepis odpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę.
fot. materiały prasowe/youtube
SKŁADNIKI:
filet z dorsza,
2 ząbki czosnku,
1/2 kostki sera feta,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 batata,
zioła prowansalskie, rozmaryn,
natka pietruszki i szczypiorek (do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE:
Obranego batata pokrój w talarki. Czosnek bardzo drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej naczynie na dużym ogniu (ok. 3 min); następnie włóż filety z dorsza oraz ziemniaki.
Dopraw rybę ziołami prowansalskimi, czosnkiem, rozmarynem, pieprzem i cytryną. Zmniejsz temperaturę na średnią i duś pod przykryciem ok. 25 minut. Po upływie tego czasu posyp rybę serem feta (pokrojonym w drobną kostkę). Ponownie przykryj i duś jeszcze ok. 5 minut.
RYŻ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Mamy też przepis na małe co nieco, który jest odpowiedni dla osób zmagających się z brakiem woreczka żółciowego.
fot. materiały prasowe/youtube
SKŁADNIKI:
2 jabłka
2 łyżeczki cukru
2 szklanki wody
1 szklanka ryżu
cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obierz i pokrój na osiem części. Do naczynia wlej wodę, dodaj ryż, ułóż jabłka. Dodaj cukier i cynamon. Przykryj naczynie i gotuj na dużym ogniu do momentu, aż woda się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 20 minut.
Jak to możliwe? Do gotowania warzyw - zarówno świeżych, jak i mrożonych - wykorzystywana jest zawarta w nich woda; innymi słowy - gotują się we własnej parze. W praktyce oznacza to, że składniki mineralne oraz witaminy nie wypłukują się, a warzywa zachowują swój naturalny smak.
Podobnie jest z rybami - gatunki morskie są naturalnie lekko słone, jednak smażone tradycyjnie, na oleju - wchłaniają go w znacznych ilościach i tak naprawdę to właśnie olej… solimy! Wykorzystując naczynie Sammi możemy przygotować rybę zupełnie bez tłuszczu, zachowując jej naturalny, słonawy smak.
fot. materiały prasowe
To samo dotyczy ryb mrożonych - nie ma potrzeby ich rozmrażania na kilka godzin przed planowanym przygotowywaniem; szukanie magicznych sposobów na szybkie rozmrożenie ryby również nie będzie już potrzebne! Musicie przyznać, że ta możliwość znacznie ułatwi życie wszystkim zapominalskim, żyjącym w pośpiechu oraz tym, których nagle naszła ochota na rybkę!
Dzięki możliwościom oferowanym przez naczynie Sammi można w łatwy sposób przygotować dania dla osób, których żywienie wymaga specjalistycznej diety, np. cukrzyków, osób z nadciśnieniem tętniczym, cierpiącym na przewlekłe zapalenie trzustki, miażdżycę, niedoczynność tarczycy i wiele, wiele innych.
Co więcej, dania te nie tylko spełniają wymogi poszczególnych diet, ale przede wszystkim są smaczne, a ich wygląd zachęca do jedzenia! Przygotowanie dietetycznych potraw jeszcze nigdy nie było tak przyjemne… i proste!
Poniższe przepisy polecamy nie tylko osobom, którym są dedykowane - również tym, którym nie doskwiera żadna dolegliwość wymagająca określonego sposobu żywienia! Jeśli lubisz dobrze zjeść, nasze propozycje z pewnością przypadną Ci do gustu. I wyjdą na zdrowie!
MEDALIONY Z ŁOSOSIA ZE SZPINAKIEM
Przepis rekomendowany dla osób na diecie obniżającej poziom cholesterolu.
fot. materiały prasowe/youtube
SKŁADNIKI:
filet z łososia
szpinak świeży
sok z 1/2 cytryny
1/2 dużej cebuli
1 ząbek czosnku
1 pomidor
1/2 batata
przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz cytrynowy, koperek.
PRZYGOTOWANIE:
Łososia pokrój w paski o szerokości ok. 3 cm. Cebulę pokrój w kostkę, pomidora podziel na osiem części, batata pokrój w talarki. Rozgrzej naczynie na dużym ogniu (ok. 3 minuty).
Kiedy naczynie będzie rozgrzane, włóż łososia. Skrop cytryną, dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i posyp koperkiem. Całość wymieszaj. Następnie dodaj pomidory, bataty, cebulę i czosnek oraz szpinak. Przykryj naczynie i duś całość ok. 25 minut na średnim ogniu.
DORSZ Z BATATAMI
Przepis odpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę.
fot. materiały prasowe/youtube
SKŁADNIKI:
filet z dorsza,
2 ząbki czosnku,
1/2 kostki sera feta,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 batata,
zioła prowansalskie, rozmaryn,
natka pietruszki i szczypiorek (do dekoracji)
PRZYGOTOWANIE:
Obranego batata pokrój w talarki. Czosnek bardzo drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej naczynie na dużym ogniu (ok. 3 min); następnie włóż filety z dorsza oraz ziemniaki.
Dopraw rybę ziołami prowansalskimi, czosnkiem, rozmarynem, pieprzem i cytryną. Zmniejsz temperaturę na średnią i duś pod przykryciem ok. 25 minut. Po upływie tego czasu posyp rybę serem feta (pokrojonym w drobną kostkę). Ponownie przykryj i duś jeszcze ok. 5 minut.
RYŻ Z JABŁKAMI I CYNAMONEM
Mamy też przepis na małe co nieco, który jest odpowiedni dla osób zmagających się z brakiem woreczka żółciowego.
fot. materiały prasowe/youtube
SKŁADNIKI:
2 jabłka
2 łyżeczki cukru
2 szklanki wody
1 szklanka ryżu
cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obierz i pokrój na osiem części. Do naczynia wlej wodę, dodaj ryż, ułóż jabłka. Dodaj cukier i cynamon. Przykryj naczynie i gotuj na dużym ogniu do momentu, aż woda się zagotuje. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze około 20 minut.
Jeszcze więcej apetycznych przepisów (również na słodkości!) znajdziecie na stronie SAMMI!
lalunia
sammakko
Daj znać czy jest wart swojej ceny ;) Też mam na niego ochotę, tylko muszę punkty zebrać.
gosia56
zbysiowa
Warto, mam i prawie codziennie w nim gotuję ;) Smacznie i zdrowo;)
Jagoda_Pobruc