Dieta zwiększająca odporność organizmu

  • 3

Wiosna nadchodzi wielkimi krokami. Przyroda z impetem rozkwita i budzi się do życia. Dlaczego nie czujesz w sobie tej energii? Odpowiedzią jest wiosenne przesilenie. Na szczęście wiemy jak je zwalczyć. Rady Dietetyk w Stolicy sprawią, że wzmocnisz swoją odporność i odzyskasz witalność!

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Dieta zwiększająca odporność organizmu
fot. Fotolia

Po długim czasie oczekiwania na ciepłe dni marzymy o tym, by jak najczęściej przebywać na świeżym powietrzu i łykać promienie słońca. Wczesna wiosna to piękny okres, w którym wszystko budzi się do życia. Dlaczego zatem brakuje nam energii, odczuwamy zmęczenie i często dopada nas przeziębienie lub grypa? To nic innego jak przesilenie wiosenne.

Dzień staje się dłuższy, występują częste wahania ciśnienia atmosferycznego jak również gwałtowne zmiany pogody. To wszystko wraz ze stresem, przemęczeniem i szybkim tempem życia skutkuje osłabieniem organizmu. Nasz układ immunologiczny nie radzi sobie z drobnoustrojami atakującymi nasz organizm, a my zamiast cieszyć się kwitnącą przyrodą, spędzamy dni pod kołdrą ze stosem leków na przeziębienie. Na szczęście jest na to silna i skuteczna broń: zdrowa, dobrze zbilansowana dieta.

Zasady diety zwiększającej odporność organizmu

Aby zwiększyć odporność organizmu trzeba zadbać o dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a więc trzymać się zasady urozmaicenia diety. Nie wolno zapominać o regularności posiłków – poprzez zbyt długie przerwy między posiłkami nie zapewniamy naszym komórkom odpowiedniej ilości energii, a uczucie głodu negatywnie wpływa na nasze samopoczucie. Ponadto koniecznie należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców obfitujących w witaminę C: czerwona papryka, natka pietruszki, zielone warzywa liściaste, czarna porzeczka czy owoce cytrusowe oraz o właściwościach bakteriobójczych jak np. cebula i czosnek.

papryka kanapka

Z mikroelementów na uwagę zasługuje selen, który odgrywa istotną rolę w stymulowaniu układu immunologicznego. W największych ilościach znajdziemy go w rybach, kiełkach pszenicy, zarodkach i otrębach zbożowych, brokułach, soi oraz wątróbce. W codziennym żywieniu ważny jest również odpowiedni dowóz węglowodanów złożonych pochodzących z pełnoziarnistych produktów zbożowych (chleb pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, ryż brązowy i ewentualnie potrawy z mąki razowej) - dostarczą energii do wszystkich komórek organizmu, łącznie z komórkami układu odpornościowego.

Należy unikać cukrów prostych (słodycze, słodkie napoje, cukier stołowy), które sprzyjają stanom zapalnym. Należy dbać o podaż pełnowartościowego białka, gdyż przeciwciała chroniące nas przed antygenami są zbudowane właśnie z białek. Starajmy się więc, by w naszym jadłospisie nie zabrakło dobrej jakości mięsa, ryb, roślin strączkowych oraz mleka i jego przetworów. Te ostatnie mają szczególne znaczenie w kwestii zwiększania odporności. Codzienne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych (jogurty i kefiry naturalne) rozbudowuje naturalną florę bakteryjna jelit i tym samym chroni nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Probiotyczne działanie wykazują również kiszonki (kapusta, ogórki kiszone).

Na koniec pamiętajmy o wypijaniu odpowiedniej ilości wody mineralnej, która wzbogaci nas w cenne elektrolity oraz zapobiegnie odwodnieniu, a tym samym osłabieniu organizmu.

dziewczyna z balonami

W trakcie przesilenia wiosennego warto zadbać również o:

- odpowiednią ilość snu - 7-8 godzin na dobę to optimum, które zapewni prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu
- aktywność fizyczną - stymuluje produkcję endorfin – hormonów szczęścia, które są bardzo pomocne w czasie przesilenia wiosennego
- uśmiech – to lekarstwo na wszystkie dolegliwości

Przykładowy jadłospis

Poniżej znajduje się przykład diety zwiększającej odporność organizmu, która jest zgodna z zasadami racjonalnego odżywiania. Przedstawiony jadłospis nie uwzględnia wielkości porcji, które są uzależnione od takich czynników jak wiek, płeć, aktywność fizyczna, stan fizjologiczny oraz aktualna masa ciała. Jadłospis został ułożony przez dietetyka i autorkę bloga Marchewkowe pole do popisu - Ewę Jarosz.

Śniadanie:
Wafle ryżowe w twarożkiem i warzywami
Kawa zbożowa z mlekiem

II śniadanie:
Domowe musli z orzechami i suszonymi owocami
Jogurt naturalny
Świeży sok pomarańczowy

wafle ryżowe z twarożkiem domowe musli zupa ogórkowa

Obiad:
Zupa ogórkowa z cukinią
Dorsz zapiekany z czosnkiem
Ryż brązowy
Surówka z marchwi
Woda mineralna

Podwieczorek:
Sałatka z owoców cytrusowych
Ciastko owsiane
Herbata żurawinowa bez cukru

dorsz zapiekany z czosnkiem surówka z marchwi jajecznica

Kolacja:
Jajecznica z brokułami
Kromka chleba razowego
Napar z rumianku

Autorem publikacji i jadłospisu jest Dietetyk w Stolicy - Ewa Jarosz. Więcej, w tym wiele jej przepisów i porad, znajdziecie na blogu Marchewkowe pole do popisu, zapraszamy!

                                                           Dietetyk w Stolicy




Polecamy: Dieta na odporność >>>