Po długim czasie oczekiwania na ciepłe dni marzymy o tym, by jak najczęściej przebywać na świeżym powietrzu i łykać promienie słońca. Wczesna wiosna to piękny okres, w którym wszystko budzi się do życia. Dlaczego zatem brakuje nam energii, odczuwamy zmęczenie i często dopada nas przeziębienie lub grypa? To nic innego jak przesilenie wiosenne.
Zasady diety zwiększającej odporność organizmu
Aby zwiększyć odporność organizmu trzeba zadbać o dowóz wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a więc trzymać się zasady urozmaicenia diety. Nie wolno zapominać o regularności posiłków – poprzez zbyt długie przerwy między posiłkami nie zapewniamy naszym komórkom odpowiedniej ilości energii, a uczucie głodu negatywnie wpływa na nasze samopoczucie. Ponadto koniecznie należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców obfitujących w witaminę C: czerwona papryka, natka pietruszki, zielone warzywa liściaste, czarna porzeczka czy owoce cytrusowe oraz o właściwościach bakteriobójczych jak np. cebula i czosnek.
Z mikroelementów na uwagę zasługuje selen, który odgrywa istotną rolę w stymulowaniu układu immunologicznego. W największych ilościach znajdziemy go w rybach, kiełkach pszenicy, zarodkach i otrębach zbożowych, brokułach, soi oraz wątróbce. W codziennym żywieniu ważny jest również odpowiedni dowóz węglowodanów złożonych pochodzących z pełnoziarnistych produktów zbożowych (chleb pełnoziarnisty, kasze gruboziarniste, ryż brązowy i ewentualnie potrawy z mąki razowej) - dostarczą energii do wszystkich komórek organizmu, łącznie z komórkami układu odpornościowego.
Należy unikać cukrów prostych (słodycze, słodkie napoje, cukier stołowy), które sprzyjają stanom zapalnym. Należy dbać o podaż pełnowartościowego białka, gdyż przeciwciała chroniące nas przed antygenami są zbudowane właśnie z białek. Starajmy się więc, by w naszym jadłospisie nie zabrakło dobrej jakości mięsa, ryb, roślin strączkowych oraz mleka i jego przetworów. Te ostatnie mają szczególne znaczenie w kwestii zwiększania odporności. Codzienne spożywanie fermentowanych produktów mlecznych (jogurty i kefiry naturalne) rozbudowuje naturalną florę bakteryjna jelit i tym samym chroni nas przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. Probiotyczne działanie wykazują również kiszonki (kapusta, ogórki kiszone).
Na koniec pamiętajmy o wypijaniu odpowiedniej ilości wody mineralnej, która wzbogaci nas w cenne elektrolity oraz zapobiegnie odwodnieniu, a tym samym osłabieniu organizmu.
W trakcie przesilenia wiosennego warto zadbać również o:
- odpowiednią ilość snu - 7-8 godzin na dobę to optimum, które zapewni prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu
- aktywność fizyczną - stymuluje produkcję endorfin – hormonów szczęścia, które są bardzo pomocne w czasie przesilenia wiosennego
- uśmiech – to lekarstwo na wszystkie dolegliwości
Przykładowy jadłospis
Poniżej znajduje się przykład diety zwiększającej odporność organizmu, która jest zgodna z zasadami racjonalnego odżywiania. Przedstawiony jadłospis nie uwzględnia wielkości porcji, które są uzależnione od takich czynników jak wiek, płeć, aktywność fizyczna, stan fizjologiczny oraz aktualna masa ciała. Jadłospis został ułożony przez dietetyka i autorkę bloga Marchewkowe pole do popisu - Ewę Jarosz.
Śniadanie:
Wafle ryżowe w twarożkiem i warzywami
Kawa zbożowa z mlekiem
II śniadanie:
Domowe musli z orzechami i suszonymi owocami
Jogurt naturalny
Świeży sok pomarańczowy
Obiad:
Zupa ogórkowa z cukinią
Dorsz zapiekany z czosnkiem
Ryż brązowy
Surówka z marchwi
Woda mineralna
Podwieczorek:
Sałatka z owoców cytrusowych
Ciastko owsiane
Herbata żurawinowa bez cukru
Kolacja:
Jajecznica z brokułami
Kromka chleba razowego
Napar z rumianku
Autorem publikacji i jadłospisu jest Dietetyk w Stolicy - Ewa Jarosz. Więcej, w tym wiele jej przepisów i porad, znajdziecie na blogu Marchewkowe pole do popisu, zapraszamy!
Polecamy: Dieta na odporność >>>
Nina W.
pietroocha
konwaliowa