Przyrządzanie zielonych herbat na zimno ma również tę zaletę, że nie musimy się martwić o temperaturę wody, na którą są one bardzo wrażliwe – parzone w temperaturze powyżej 70°C stają się gorzkie i niesmaczne.
5-7g dowolnej zielonej herbaty (około 1 czubatej łyżki lub 2 płaskich) wsypujemy do dzbanka o pojemności ok. 1,5 litra i zalewamy do pełna zimną wodą - filtrowaną, przegotowaną lub mineralną. Jeśli używamy wody mineralnej, powinna ona być niegazowana i w niewielkim stopniu mineralizowana, aby nie zmieniała smaku herbaty. Liście mogą być zapakowane do odpowiedniej wielkości papierowej lub jedwabnej saszetki, wtedy łatwiej będzie je oddzielić od naparu po zakończeniu parzenia.
Nie polecamy zaparzaczek metalowych.
Dzbanek odstawiamy na ok. 2 godziny w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej lub na ok. 8 godzin do lodówki. W trakcie kiedy herbata naciąga, dobrze jest od czasu do czasu ją spróbować – jeśli wolimy herbaty słabsze, możemy przerwać parzenie wcześniej, kiedy uznamy, że napar jest wystarczająco mocny lub przeciągnąć je dłużej, jeśli wolimy mocniejsze smaki. Poza tym w zależności od gatunku herbata może zaparzać się nieco szybciej (herbaty o drobniejszych listkach) lub wolniej (herbaty o większych, mocniej zwiniętych listkach). Aby przerwać parzenie, należy odcedzić liście przez sitko lub usunąć saszetkę. Jeśli herbata była przyrządzana w temperaturze pokojowej, możemy podawać ją z kostkami lodu. Tak przyrządzony napar możemy przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż około 12 godzin.
Herbatę na zimno możemy oczywiście dosłodzić np. syropem lub miodem, ale polecamy kosztowanie jej bez dodatków, aby w pełni docenić jej naturalny smak i aromat. Dlatego też radzimy parzyć herbaty dobrej jakości, przechowywane nie dłużej niż 18 miesięcy od daty produkcji we właściwych warunkach, tzn. szczelnie zamknięte, bez kontaktu ze światłem, obcymi zapachami i najlepiej w lodówce.
Morze Herbaty
Kontakt z nami:
e-mail: herbata@morzeherbaty.pl
Anna Włodarczyk 603 72 56 70
Magdalena Rybak 600 23 89 43
CHCESZ KUPIĆ NAJLEPSZĄ HERBATĘ?
Napisz do nas lub zadzwoń, a my pomożemy Ci wybrać herbatę dla Ciebie i dla Twoich bliskich. Doradzimy Ci, czego teraz warto spróbować – o tej porze, w tych okolicznościach i tym miejscu. Podpowiemy Ci, jak stworzyć atmosferę wiosennej świeżości, letniej dojrzałości, jesiennej obfitości i zimowego spokoju. Doradzimy Ci dobry prezent dla ukochanej osoby, bliskiego przyjaciela, rodziny. Na święta, imieniny, spotkanie, randkę. Oprócz herbaty, możesz u nas nabyć inne piękne prezenty - kubki, czajniczki, czarki i inne akcesoria.
CHCESZ SIĘ WIĘCEJ DOWIEDZIEĆ O HERBACIE I NAJLEPSZYM SPOSOBIE JEJ PARZENIA?
Zapraszamy na kursy parzenia herbaty, pokazy i wykłady. Organizujemy je w różnych miejscach w Warszawie i planujemy cykl imprez w większych miastach w Polsce. Możemy również przyjechać i zorganizować spotkanie herbaciane u Ciebie. To piękny pomysł na wieczór z przyjaciółmi albo z rodziną. Możemy również zorganizować dla Ciebie i Twoich znajomych kurs parzenia w domu lub w firmie. To wspaniały sposób na budowanie więzi i przyjaznej atmosfery pracy.
5-7g dowolnej zielonej herbaty (około 1 czubatej łyżki lub 2 płaskich) wsypujemy do dzbanka o pojemności ok. 1,5 litra i zalewamy do pełna zimną wodą - filtrowaną, przegotowaną lub mineralną. Jeśli używamy wody mineralnej, powinna ona być niegazowana i w niewielkim stopniu mineralizowana, aby nie zmieniała smaku herbaty. Liście mogą być zapakowane do odpowiedniej wielkości papierowej lub jedwabnej saszetki, wtedy łatwiej będzie je oddzielić od naparu po zakończeniu parzenia.
Nie polecamy zaparzaczek metalowych.
Dzbanek odstawiamy na ok. 2 godziny w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej lub na ok. 8 godzin do lodówki. W trakcie kiedy herbata naciąga, dobrze jest od czasu do czasu ją spróbować – jeśli wolimy herbaty słabsze, możemy przerwać parzenie wcześniej, kiedy uznamy, że napar jest wystarczająco mocny lub przeciągnąć je dłużej, jeśli wolimy mocniejsze smaki. Poza tym w zależności od gatunku herbata może zaparzać się nieco szybciej (herbaty o drobniejszych listkach) lub wolniej (herbaty o większych, mocniej zwiniętych listkach). Aby przerwać parzenie, należy odcedzić liście przez sitko lub usunąć saszetkę. Jeśli herbata była przyrządzana w temperaturze pokojowej, możemy podawać ją z kostkami lodu. Tak przyrządzony napar możemy przechowywać w lodówce, jednak nie dłużej niż około 12 godzin.
Herbatę na zimno możemy oczywiście dosłodzić np. syropem lub miodem, ale polecamy kosztowanie jej bez dodatków, aby w pełni docenić jej naturalny smak i aromat. Dlatego też radzimy parzyć herbaty dobrej jakości, przechowywane nie dłużej niż 18 miesięcy od daty produkcji we właściwych warunkach, tzn. szczelnie zamknięte, bez kontaktu ze światłem, obcymi zapachami i najlepiej w lodówce.
Morze Herbaty
Kontakt z nami:
e-mail: herbata@morzeherbaty.pl
Anna Włodarczyk 603 72 56 70
Magdalena Rybak 600 23 89 43
CHCESZ KUPIĆ NAJLEPSZĄ HERBATĘ?
Napisz do nas lub zadzwoń, a my pomożemy Ci wybrać herbatę dla Ciebie i dla Twoich bliskich. Doradzimy Ci, czego teraz warto spróbować – o tej porze, w tych okolicznościach i tym miejscu. Podpowiemy Ci, jak stworzyć atmosferę wiosennej świeżości, letniej dojrzałości, jesiennej obfitości i zimowego spokoju. Doradzimy Ci dobry prezent dla ukochanej osoby, bliskiego przyjaciela, rodziny. Na święta, imieniny, spotkanie, randkę. Oprócz herbaty, możesz u nas nabyć inne piękne prezenty - kubki, czajniczki, czarki i inne akcesoria.
CHCESZ SIĘ WIĘCEJ DOWIEDZIEĆ O HERBACIE I NAJLEPSZYM SPOSOBIE JEJ PARZENIA?
Zapraszamy na kursy parzenia herbaty, pokazy i wykłady. Organizujemy je w różnych miejscach w Warszawie i planujemy cykl imprez w większych miastach w Polsce. Możemy również przyjechać i zorganizować spotkanie herbaciane u Ciebie. To piękny pomysł na wieczór z przyjaciółmi albo z rodziną. Możemy również zorganizować dla Ciebie i Twoich znajomych kurs parzenia w domu lub w firmie. To wspaniały sposób na budowanie więzi i przyjaznej atmosfery pracy.