Kto by się spodziewał, że zwykła owocowa herbata marki Loyd produkowana przez firmę Mokate S.A. zamiast rozgrzać wywoła otępienie i wprawi w depresyjny nastrój?
Do takiego wniosku doszła Czeska Inspekcja Rolniczo-Spożywcza, która poinformowała, że przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały, iż herbata Loyd o smaku miętowo-żurawinowym zawiera 206 mikrogramów atropiny i 31,7 mikrogramów skopolaminy na kilogram.
Substancje te są szkodliwe dla organizmu, dlatego nie powinny znaleźć się w żywności. Atropina powoduje zwiększenie tętna i rozszerzenie źrenic. Natomiast skopolamina działa depresyjnie i wzmaga senność oraz otępienie.
Na dzień dzisiejszy herbata jest wycofywana ze sprzedaży w sieci sklepów Albert. Klienci, którzy posiadają paragony mogą dokonać reklamacji. Sprawa ta jak na razie dotyczy tylko rynku czeskiego. Polski producent gwarantuje, że konsumenci są całkowicie bezpieczni.
Do takiego wniosku doszła Czeska Inspekcja Rolniczo-Spożywcza, która poinformowała, że przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały, iż herbata Loyd o smaku miętowo-żurawinowym zawiera 206 mikrogramów atropiny i 31,7 mikrogramów skopolaminy na kilogram.
Substancje te są szkodliwe dla organizmu, dlatego nie powinny znaleźć się w żywności. Atropina powoduje zwiększenie tętna i rozszerzenie źrenic. Natomiast skopolamina działa depresyjnie i wzmaga senność oraz otępienie.
Na dzień dzisiejszy herbata jest wycofywana ze sprzedaży w sieci sklepów Albert. Klienci, którzy posiadają paragony mogą dokonać reklamacji. Sprawa ta jak na razie dotyczy tylko rynku czeskiego. Polski producent gwarantuje, że konsumenci są całkowicie bezpieczni.