Międzynarodowy Dzień Herbaty został zapoczątkowany w 2005 roku przez kraje zajmujące się uprawą tej rośliny. 15 grudnia 2005 New Delhi rozpoczęło świętowanie, a rok później Sri Lanka dołączyła do grona celebrujących.
Głównym powodem i celem obchodzenia tego święta jest możliwość zwrócenia uwagi na istniejący problem małych przedsiębiorstw. To świetna okazja, by podkreślić ich prawa do uczciwych zarobków oraz godnych warunków pracy i życia.
Rodzaje herbaty
Czarna
Jedna z najbardziej popularnych i lubianych odmian, jest chętnie zaparzana w większości krajów świata. Tak jak znaczna część herbat, jest produkowana z liści Camellia sinensis, które są zwijane a następnie poddawane procesowi fermentacji. Na końcu suszone i kruszone, są już gotowe do zaparzenia.
Zielona
Jest znacznie delikatniejsza i subtelniejsza w smaku niż czarna. Liście są suszone oraz poddawane obróbce cieplnej, co zatrzymuje proces fermentacji. Każda filiżanka tego wspaniałego naparu zawiera około 25 miligramów kofeiny.
Jej właściwości pobudzające uzyskamy podczas parzenia w 80 stopniach Celsjusza przez nie więcej niż 1-2 minut. Po tym czasie herbata nabiera właściwości odprężających, ułatwiających zdrowy i spokojny sen.
Zdjęcie: Fotolia
Oolong
Podobna do czarnej, lecz proces fermentacji jest znacznie krótszy. Zyskuje dzięki temu głębszy i bogatszy aromat, który powoli uwalnia się podczas parzenia. Zawiera nieco więcej kofeiny niż zielona, dzięki czemu skutecznie pobudzi nas, kiedy tego potrzebujemy.
Biała
Najdelikatniejszy z aromatów uwalnia się dzięki zerwaniu tylko najmłodszych listków. Warto sięgać po liściasta odmianę, mniej przetworzoną, która zawiera więcej antyoksydantów. Skutecznie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry.
Ziołowa
Mieszanka suszonych owoców, kwiatów oraz ziół – to idealna kombinacja ziołowych herbat. Nie zawierają kofeiny, dzięki czemu z powodzeniem mogą być podawane młodszym smakoszom. Należy jednak bacznie czytać etykiety, gdzie zawarta jest informacja o skutkach ubocznych picia niektórych mieszanek w zbyt dużych ilościach.
Pu-erh
W tradycji chińskiej jest uważana za jedną z najskuteczniejszych herbat wspomagających trawienie, przyczyniając się do redukcji wagi. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu we krwi, dlatego też polecana jest dla osób borykających się właśnie z tym problemem.
Matcha
Liście są uprawiane w cieniu, a następnie zbierane wraz z młodymi pędami i układane na parze. Wysuszone liście są mielone do postaci proszku. Podczas przygotowywania naparu wrzucamy matchę do miseczki i specjalnym mieszadełkiem mieszamy z wodą.
Zdjęcia:Fotolia
Czy wiecie że…?
Pierwszą osobą, która odkryła mrożoną herbatę był Anglik, Richard Blechynden, który podczas światowych targów w St. Louis, który przelewał ją przez kawałki lodu. W ten sposób jednocześnie zwiększył sprzedaż ulubionego napoju narodu brytyjskiego podczas doskwierających upałów. Jeżeli macie ochotę na szklankę tego orzeźwiającego napoju, sprawdźcie jak przygotować herbatę mrożoną z dodatkami!
Moda na bubble tea, czyli hebatę z dodatkiem tapioki, skondensowanego mleka i miodu narodziła się na Tajwanie już w 1980 roku. Jako bazę, wykorzystuje się czarną odmianę, jednak z upływem czasu zaczęto eksperymentować z białą lub czerwoną.
Jaka jest Wasza ulubiona odmiana herbaty i do jakich potraw najchętniej ją stosujecie? Podzielcie się z Nami pomysłami na przepisy!
Głównym powodem i celem obchodzenia tego święta jest możliwość zwrócenia uwagi na istniejący problem małych przedsiębiorstw. To świetna okazja, by podkreślić ich prawa do uczciwych zarobków oraz godnych warunków pracy i życia.
Rodzaje herbaty
Czarna
Jedna z najbardziej popularnych i lubianych odmian, jest chętnie zaparzana w większości krajów świata. Tak jak znaczna część herbat, jest produkowana z liści Camellia sinensis, które są zwijane a następnie poddawane procesowi fermentacji. Na końcu suszone i kruszone, są już gotowe do zaparzenia.
Zielona
Jest znacznie delikatniejsza i subtelniejsza w smaku niż czarna. Liście są suszone oraz poddawane obróbce cieplnej, co zatrzymuje proces fermentacji. Każda filiżanka tego wspaniałego naparu zawiera około 25 miligramów kofeiny.
Jej właściwości pobudzające uzyskamy podczas parzenia w 80 stopniach Celsjusza przez nie więcej niż 1-2 minut. Po tym czasie herbata nabiera właściwości odprężających, ułatwiających zdrowy i spokojny sen.
Zdjęcie: Fotolia
Oolong
Podobna do czarnej, lecz proces fermentacji jest znacznie krótszy. Zyskuje dzięki temu głębszy i bogatszy aromat, który powoli uwalnia się podczas parzenia. Zawiera nieco więcej kofeiny niż zielona, dzięki czemu skutecznie pobudzi nas, kiedy tego potrzebujemy.
Biała
Najdelikatniejszy z aromatów uwalnia się dzięki zerwaniu tylko najmłodszych listków. Warto sięgać po liściasta odmianę, mniej przetworzoną, która zawiera więcej antyoksydantów. Skutecznie pomaga w walce z wolnymi rodnikami, odpowiedzialnymi za starzenie się skóry.
Ziołowa
Mieszanka suszonych owoców, kwiatów oraz ziół – to idealna kombinacja ziołowych herbat. Nie zawierają kofeiny, dzięki czemu z powodzeniem mogą być podawane młodszym smakoszom. Należy jednak bacznie czytać etykiety, gdzie zawarta jest informacja o skutkach ubocznych picia niektórych mieszanek w zbyt dużych ilościach.
Pu-erh
W tradycji chińskiej jest uważana za jedną z najskuteczniejszych herbat wspomagających trawienie, przyczyniając się do redukcji wagi. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu we krwi, dlatego też polecana jest dla osób borykających się właśnie z tym problemem.
Matcha
Liście są uprawiane w cieniu, a następnie zbierane wraz z młodymi pędami i układane na parze. Wysuszone liście są mielone do postaci proszku. Podczas przygotowywania naparu wrzucamy matchę do miseczki i specjalnym mieszadełkiem mieszamy z wodą.
Zdjęcia:Fotolia
Czy wiecie że…?
Pierwszą osobą, która odkryła mrożoną herbatę był Anglik, Richard Blechynden, który podczas światowych targów w St. Louis, który przelewał ją przez kawałki lodu. W ten sposób jednocześnie zwiększył sprzedaż ulubionego napoju narodu brytyjskiego podczas doskwierających upałów. Jeżeli macie ochotę na szklankę tego orzeźwiającego napoju, sprawdźcie jak przygotować herbatę mrożoną z dodatkami!
Moda na bubble tea, czyli hebatę z dodatkiem tapioki, skondensowanego mleka i miodu narodziła się na Tajwanie już w 1980 roku. Jako bazę, wykorzystuje się czarną odmianę, jednak z upływem czasu zaczęto eksperymentować z białą lub czerwoną.
Jaka jest Wasza ulubiona odmiana herbaty i do jakich potraw najchętniej ją stosujecie? Podzielcie się z Nami pomysłami na przepisy!