Zupa "Miso"

Michał Lewandowski z http://sushiconsultants.pl/ dzieli się z nami swoim przepisem.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Zupa "Miso"
Składniki
(Wywar dashi): jasna pasta „Miso”, bulion rybny „hondashi”, skórka od rzepy białej, płatki wędzonego tuńczyka „bonito”, liść „kombu”
(Dodatki do zupy): ser „tofu”, glony „wakame”, por, szczypiorek

Sposób wykonania
3 litry zimnej wody wlewamy do garnka. Dodajemy garstkę liści „kombu” i obrane skórki z rzepy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut.

Po gotowaniu wywar przecedzamy przez sito i przelewamy z powrotem do garnka. Dodajemy garstkę płatków „bonito” i odstawiamy na około 10 minut, aby płatki oddały wartości smakowe.

Wywar ponownie przecedzamy przez sito i przelewamy do garnka. Dodajemy około 150g jasnej pasty „miso” oraz doprawiamy do smaku granulowanym „hondashi”. Całość podgrzewamy do około 80 stopni, nie doprowadzając do wrzenia.

Podajemy zglonami„wakame”, kostkami sera ”tofu”, świeżym szczypiorkiem i poremskrojonym w„julienne”.