Pizza, obok kebabu, to w wielu krajach jedno z najbardziej rozpowszechnionych dań. I choć za ojczyznę pizzy uważa się Włochy, to potrawa ta zawojowała prawie cały świat. To popularne danie ma tyle wersji, ile jest kulinarnych regionów. Spośród wielu wariantów, na szczególną uwagę zasługuje pizza turecka.
Najprostszą i zarazem najbardziej znaną turecką pizzą jest Lahmacun. Może mieć ona kształt owalny lub w łódkę. Znane są na ogół dwa rodzaje tego dania, nazwane od miejscowości, z których pochodzą – Gaziantep i Urfa. Na nadzienie tej pizzy składają się: siekane mięso, cebula (bądź czosnek), papryka i pietruszka. Lahmacun wypieka się w piecach opalanych drewnem, stąd trudno jest uzyskać w warunkach domowych podobny smak. Łatwiej wybrać się do restauracji, najlepiej takiej, gdzie, można podpatrzeć jak zamówione danie jest przyrządzane.
My poprosiliśmy szefa kuchni restauracji Maho, aby pokazał nam jak to się robi:
A tu znajdziecie dokładny przepis szefa restaruracji Maho: Pizza Lahmacun.
Aurora