Zupa z korzenia pietruszki i jabłka

Zupę z korzenia pietruszki i jabłka poleca ceniona piosenkarka Irena Jarocka

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Zupa z korzenia pietruszki i jabłka
  • 3 łyżki masła
  • 3 duże pory, jasna część drobno posiekana, ciemniejsza zostawiona na potem
  • 5 dużych korzeni pietruszki (75 dag) obrane, drobno pokrojone
  • 2 jabłka średnie, słodkie, obrane, drobno pokrojone
  • 4 szklanki wody
  • 1 ½ szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • duża szczypta cukru

Stopić masło w sporym garnku o szerokim dnie, na to włożyć pory, jabłka, pietruszkę. Podsmażyć  na małym ogniu, mieszając dodać wodę i dusić ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. Przestudzić.

Włożyć do blendera, dodać mleko i zrobić puree, dodać wody, o ile będzie potrzeba. Wlać wszystko do garnka, dodać soli i pieprzu.

Resztę pora, ciemną część pokroić w zapałkę, podgotować w małym garnuszku i posypać zupę w miseczkach.