- 3 łyżki masła
- 3 duże pory, jasna część drobno posiekana, ciemniejsza zostawiona na potem
- 5 dużych korzeni pietruszki (75 dag) obrane, drobno pokrojone
- 2 jabłka średnie, słodkie, obrane, drobno pokrojone
- 4 szklanki wody
- 1 ½ szklanki mleka
- sól
- pieprz
- duża szczypta cukru
Stopić masło w sporym garnku o szerokim dnie, na to włożyć pory, jabłka, pietruszkę. Podsmażyć na małym ogniu, mieszając dodać wodę i dusić ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. Przestudzić.
Włożyć do blendera, dodać mleko i zrobić puree, dodać wody, o ile będzie potrzeba. Wlać wszystko do garnka, dodać soli i pieprzu.
Resztę pora, ciemną część pokroić w zapałkę, podgotować w małym garnuszku i posypać zupę w miseczkach.