Żur na maślance i pieczonym czosnku

  • 3

Świąteczny żur na maślance i pieczonym czosnku poleca Tomasz Jakubik, kucharz "Dzień dobry TVN".

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Żur na maślance i pieczonym czosnku

Przepis na 5l żuru

800 ml domowego zakwasu (dostępny na stoiska z regionalnymi wypiekami pieczywa)
2 główki czosnku
Mała garść suszonego majeranku
500g białej surowej kiełbasy od regionalnego dostawcy
1 duża biała cebula posiekana w kostkę
200g wędzonego boczku posiekanego w kostkę
500g wędzonych żeberek
1 kość wołowa
2 pietruszki
1 średni seler
4-5 suszonych grzybów
1 litr maślanki
Sól/ pieprz
5 listków laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
3 łyżki domowego chrzanu




Do nagrzanego do 200 stopni piekarnika wstawiamy dwie główki nieobranego czosnku i pieczemy aż z czarnieją. W tym czasie do 5 l garnka wkładamy, żebra, kości, selera, ziele, listek, suszone grzyby i pietruszkę. Zalewamy wodą i dodajemy spalony czosnek obrany z ciemnej łupiny (tak żeby wciąż miał kształt główki). Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy kiełbasę i gotujemy jeszcze tyle, aż kiełbasa będzie ugotowana. Całość przecedzamy przez sito. Ważne, aby bulionu zostało nam około 3 litry. W garnku po bulionie przesmażamy boczek i cebulę, po czym zalewamy bulionem. Do zupy dodajemy pokrojoną kiełbasę, czosnek obrany z łupin i drobno posiekany, roztarty w dłoni majeranek, posiekane ugotowane grzyby oraz obrane mięso z żeberek. Doprowadzamy do zagotowania i zmniejszamy ogień. Do miski wlewamy maślankę a do niej kilka łyżek gorącej zupy i rozrabiamy uważając, żeby się nie zwarzyła. Kolejno powoli wlewamy maślankę do zupy, wciąż mieszając. Doprawiamy szybko chrzanem, solą, pieprzemi zestawiamy z ognia. Odstawiamy na kilka godzin, aby składniki się dobrze połączyły.

www.tomaszjakubiak.pl