Dlaczego pomarańcza pozostaje zielona?
W krajach, gdzie temperatury nie zawsze są wysokie pomarańcze zmieniają kolor podczas dojrzewania. Uwalniają się w nich pigmenty - w tym przypadku karoteny - i barwią owoce na coemniejszy kolor.
W miejscach, gdzie ciągle panuje upał owoce pozostają zielone i w taki właśnie sposób dojrzewają. To, że pomarańcze sa zielone, nie oznacza bowiem, że są niedojrzałe.
Rzadkość zielonych pomarańczy w Polsce wynika z tego, że nie importujemy ich z tak dalekich krajów, bardziej opłaca się import np. hiszpańskich owoców.
Czerwone banany?
Tak, i to wcale nie malowane. Czerwone banany rosną na Zanzibarze, są nieco słodsze od typowych, żółtych bananów i są nieco grubsze.
W kraju trudno je spotkać, jednak są importowane w niewielkich ilościach, przez co w niektórych sklepach je dostaniemy.
Musimy jednak wiedzieć, że są dużo droższe, za kilogram zapłacimy około 30 zł.
W krajach, gdzie temperatury nie zawsze są wysokie pomarańcze zmieniają kolor podczas dojrzewania. Uwalniają się w nich pigmenty - w tym przypadku karoteny - i barwią owoce na coemniejszy kolor.
W miejscach, gdzie ciągle panuje upał owoce pozostają zielone i w taki właśnie sposób dojrzewają. To, że pomarańcze sa zielone, nie oznacza bowiem, że są niedojrzałe.
Rzadkość zielonych pomarańczy w Polsce wynika z tego, że nie importujemy ich z tak dalekich krajów, bardziej opłaca się import np. hiszpańskich owoców.
Czerwone banany?
Tak, i to wcale nie malowane. Czerwone banany rosną na Zanzibarze, są nieco słodsze od typowych, żółtych bananów i są nieco grubsze.
W kraju trudno je spotkać, jednak są importowane w niewielkich ilościach, przez co w niektórych sklepach je dostaniemy.
Musimy jednak wiedzieć, że są dużo droższe, za kilogram zapłacimy około 30 zł.
nathaliye