Życie bez soli

To jest naprawdę możliwe!

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Życie bez soli
Sól uzależnia. Nie wyobrażamy sobie bez niej żadnego jedzenia oprócz słodyczy.. maleńkie kryształki sprawiają że potrawy nabierają nowego oblicza, i wszystko wydaje się bardzo smaczne. Absolutnie niemożliwym staje się dla nas ugotowanie najprostszego obiadu bez wykorzystania tego słonego dodatku. Lecz niektórzy są zmuszeni aby zaprzestać używania soli. Są to np. osoby ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym. Co wtedy robić? Czy jesteśmy już na zawsze skazani na jedzenie mdłych, bezsmakowych dań? Otóż w żadnym wypadku! Po kilku tygodniach diety bezsolnej, nasz organizm przestawia się na zupełnie inny tryb, nie potrzebuje już soli aby smak potraw był ciekawy. I odkrywamy w tym czasie mnóstwo możliwości jakie dają nam przeróżne przyprawy i zioła. Do potraw z pomidorami możemy stosować bazylię, jajka na twardo jeść z odrobinką musztardy lub chrzanu, do jajecznicy szczyptę pieprzu. Zupy należy gotować z bardzo dużą ilością warzyw, wtedy stają się mocno aromatyczne, a do wywaru z drobiu można dodać curry, imbir, kminek i tymianek. Fasolę można przyprawić cząbrem lub majerankiem. Przyrządzane w ten sposób potrawy są bardzo smaczne oraz zdrowsze od tych posolonych!